Csongor napja van. | 2024.04.16

Egy robbanóövet viselő IÁ-tagot is elfogott a török haderő a szír határon

2016-03-23 07:27:08

 Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet tíz tagját, köztük egy robbanóövet viselő harcost fogott el kedden a török haderő a szíriai határon - jelentette a Dogan török hírügynökség.

    Az eredetileg tizenkét fős csoport az IÁ ellenőrzése alatt álló észak-szíriai Jarabulusból próbált átjutni a délkelet-törökországi Gaziantep tartományban található Karkamisba. Miután a török katonák észrevették a határsértőket, majd megállásra szólították fel őket, a dzsihadisták puskáikkal tüzet nyitottak a biztonsági erőkre.
    A lövöldözés során két ember visszaszökött Szíriába, az elfogott terroristák közül azonban kettő megsérült, egyikük életveszélyesen. Mindkettőjüket kórházba szállították.
    Az egyik határsértőn talált robbanóövet a helyszínre hívott tűzszerészek hatástalanították.
    A rendőrségi kihallgatás során kiderült, hogy a csoport összes tagja szíriai állampolgár és az IÁ harcosa.
    Az incidenst követően a török haderő páncélozott járműveket vezényelt az érintett határszakaszra.
    Kedden reggel Brüsszelben két helyszínen követtek el robbantásos merényleteket, amelyekért az IÁ jelentkezett elkövetőként. A merényletekben a legutóbb megerősített információk szerint 34-en meghaltak és több mint kétszázan megsebesültek.
    Múlt szombaton egy öngyilkos merénylő támadást hajtott végre Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében található Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi). A tettes négy ember életét oltotta ki, köztük három izraeli állampolgárét. A robbantásban 36-an sebesültek meg. Az elkövető a belügyminisztérium szerint az IÁ-val állt kapcsolatban.