Emma napja van. | 2024.04.19

Százezrek hevernek parlagon a magyar szántóföldeken

2016-03-22 20:04:20

Egy átlagos, 100 hektár földterületet művelő agrárgazdaság évente átlagosan akár 500 liter üzemanyagot, vagyis közel 150.000 forintot is megtakaríthat a Bridgestone innovatív traktorabroncsainak használatával. A világ legnagyobb gumiabroncsgyártója többek között a repülőgép abroncsok gyártásában szerzett több évtizedes tapasztalatát is alkalmazta a mezőgazdasági gépek, traktorok gumiabroncsainak tervezése és gyártása során. Az így kifejlesztett abroncsok legfontosabb előnye, a gyorsabb munkavégzés és alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás mellett az, hogy a talajjal érintkező felületük akár 26 százalékkal is nagyobb, mint a hagyományos abroncsoknak; vagyis kevésbé tömörítik össze a talajt, így magasabb terméshozam érhető el velük.

A KSH 2014-es felmérése szerint Magyarország teljes területének 46%-át, azaz mintegy 4,3 millió HA területet szántóterületként hasznosítunk. A Gazdaságszerkezeti Összeírás korábbi adatai alapján hazánkban mintegy 491.000 vállalkozás és magánszemély folytat mezőgazdasági tevékenységet, és noha a magánszemélyek átlagosan csak néhány hektár földterülettel rendelkeznek, egy közepes méretű hazai agrárvállalkozás, illetve családi agrárvállalkozás átlagosan 100-120 hektár területen gazdálkodik.

Ki mint vet…

A termesztett haszonnövény kultúrától függően, egy hektárnyi szántóföldet a gazdáknak minden évben átlagosan 6-8 alkalommal szükséges gépeikkel, leginkább traktoraikkal megművelniük. Az alapművelés, vagyis a szántás, a tárcsázás, a gyűrűhengerezés, a talajlazítás, a magágy előkészítés, a vetés, műtrágya-szórás, a permetezés, az aratás és cséplés eltérő mértékben ugyan, de mind üzemanyag-igényes műveletek.

A Mezőgazdasági Gépesítési Intézet 2014-as adatai alapján egy közepes, 125 kW teljesítményű univerzális traktor üzemeltetési költségeivel számolva a termőterület megművelésének üzemanyag költsége, a művelés mélységétől és a terepviszonyoktól függően 20-30.000 forintot tesz ki. A magyar agrárgazdaságok átlagosnak számító, 100 hektáros üzemméretére vetítve ez azt jelenti, hogy egy agrárvállalkozásnak évente 2-3 millió forintot is üzemanyagra kell költenie.

Parlagon heverő százezrek

A traktorok és mezőgazdasági gépek abroncsaiban tehát jelentős üzemanyag- és költségmegtakarítási potenciál rejlik. A Bridgestone VT-TRACTOR abroncsokkal 50 hektáronként 36 liter gázolaj takarítható meg, ami az átlagos, 100 hektár üzemméretű magyar agrárgazdaságra vetítve, az adott terület évenkénti 6-8 alkalommal történő megművelésének üzemanyagigényével számolva, évente akár 420-560 liter üzemanyag-megtakarítást (vagyis a gázolaj átlagárával számolva évente 126.000-168.000 forint megtakarítást) eredményezhet.

„Amíg a jó minőség a személygépkocsi abroncsok esetében rövidebb féktávot, jó irányíthatóságot és élvezetesebb vezetést nyújt, addig ez a mezőgazdasági abroncsok tekintetében gyorsabb munkavégzést, alacsonyabb üzemanyag fogyasztást és magasabb terméshozamot jelent” - mondta Barcsik Ákos, a Bridgestone Magyarország Kft. főmérnöke. „A VT-TRACTOR prémium mezőgazdasági abroncs segítségével egy magyar gazda hektáronként akár 0,7 liter üzemanyagot* is megspórolhat és akár 40 százalékkal nagyobb terhet is elszállíthat járművével, mint a hasonló szabványos abroncsokkal” – tette hozzá a szakember.

Alacsonyabb légnyomás, magasabb terméshozam

A mezőgazdasági abroncsok egyik legfontosabb tulajdonsága az oldalfali rugalmasság. A hagyományos, 1,0 bar, illetve 1,2 bar nyomáson működő abroncsokkal szemben a Bridgestone VT-TRACTOR abroncsok alacsonyabb, akár 0,8 bar nyomáson is üzemeltethetők, ezáltal az abroncs akár 26%-kal is nagyobb felületen érintkezik a talajjal** és kevésbé tömöríti azt, így jobb lesz a talaj nedvességelnyelő és megtartó képessége, ami hozzájárul az adott terület terméshozamának növeléséhez.
A VT-TRACTOR terhelési kapacitása ráadásul független a traktor sebességétől, így nem szükséges az abroncsnyomáson változtatni, akár szántóföldön dolgozik, akár az országúton hajt a gazda. A szabványos abroncsokkal összehasonlítva ugyanazon az 50 km/h-s sebességen és 1,6 bar nyomáson a VT-TRACTOR abroncsok 40%-kal nagyobb terhet képesek szállítani, amely a gazdák számára – mivel kevesebb fordulót kell megtenniük az országúton – időt és pénzt takarít meg.