Emma napja van. | 2024.04.19

Az olasz képviselőház elnöke szerint Romániának a schengeni övezetben van a helye

2016-03-22 17:22:14

 

Románia teljesítette a schengeni övezethez való csatlakozás valamennyi feltételét, ezért a határellenőrzés nélküli terület tagjává kell válnia - jelentette ki kedden Bukarestben az olasz képviselőház elnöke.

 

    Laura Boldrini romániai látogatása alkalmából beszédet mondott a bukaresti parlamentben. Nyomatékosította, hogy az olasz álláspont szerint Romániának a schengeni övezet tagjává kell válnia. Úgy vélte, elfogadhatatlan, hogy az európai állampolgárok egy része szabadon utazhat, másik része viszont akadályokba ütközik.
    Romániának - Bulgáriával együtt - eredetileg 2012-ben kellett volna csatlakoznia a schengeni övezethez, de Németország és Franciaország kifogásolta, hogy mindkét országban nagyon elterjedt még a korrupció.
    Boldrini felidézte, Olaszország 2012-ben az elsők között szüntette meg a román vendégmunkásokra vonatkozó ideiglenes munkavállalási korlátozásokat. Beszédében bírálta az EU és Nagy Britannia között februárban létrejött megállapodást az uniós reformkövetelésekről, amelyeket a britek szorgalmaztak. A házelnök szerint a megállapodás aláaknázza a vendégmunkások közötti esélyegyenlőséget.
    Hangsúlyozta: az állampolgárok egyenlősége az EU alapelve, amelytől csak egyszer tekintettek el, ennek árát pedig a románok és a bolgárok fizették meg (ezzel arra utalt, hogy a két ország nem csatlakozhatott a schengeni övezethez). "Aggaszt, hogy most hasonló megkülönböztetés alakult ki az EU-ban" - mondta Boldrini az EU és Nagy Britannia közötti megállapodásról.
    A házelnök megbeszélést folytatott Klaus Iohannis román elnökkel. Megerősítették, hogy mindkét ország változatlanul elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelemben.