Andrea napja van. | 2024.04.18

Budapesti kormánymegbízott: alapvetően törvényesen működnek a nemzetiségi önkormányzatok

2016-03-22 15:15:33

 Kisebb problémák vannak, de alapvetően törvényesen működnek a nemzetiségi önkormányzatok a fővárosban - közölte a budapesti kormánymegbízott az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának keddi ülésén.

    György István a fővárosi kormányhivatal nemzetiségi önkormányzatok törvényességi felügyeletének ellátása során szerzett gyakorlati tapasztalatairól szóló tájékoztatójában a problémák között sorolta, hogy többször előfordul: az önkormányzatok nem küldik meg a megadott határidőig a kormányhivatalnak a közgyűlési jegyzőkönyveket, azok esetenként pontatlanok, továbbá a közgyűlési határozatok nem egyértelműek és szintén pontatlan adatokat tartalmaznak.
    Közölte, előfordult az is, hogy nem tartották be a testületek a nyílt és a zárt ülésre vonatkozó szabályokat. Továbbá egyes önkormányzatok szervezeti és működési szabályzatában vannak pontosításra szoruló részek - jegyezte meg György István.
    Elmondta, hogy felügyeleti bírságot két esetben szabtak ki 2015-ben: az egyik esetben többszörös felhívás ellenére nem tettek eleget a kormányhivatal információkérésnek, a másikban a jegyzőkönyv el nem küldése miatt szabták ki a bírságot.
    György István közölte, egy fegyelemi eljárást kezdeményezett egy országos nemzetiségi önkormányzat elnöke ellen, aki "sorozatosan a törvényességi felhívásoknak nem tett eleget". Az eljárást nem folytatták le, mivel időközben az elnök lemondott a posztjáról. 
    Kijelentette: "alapvetően nincsen olyan probléma, ami a nemzetiségi önkormányzatok a törvényes működésével kapcsolatban generálisan jelentkezne".
    A testület a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosításának kezdeményezéséről is tárgyalt. Alexov Lyubomir szerb, Hartyányi Jaroszlava ukrán és Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló indítványának lényege, hogy az alanyi jogon járó nyelvpótlékok listáját - a jelenlegi hat idegen nyelv mellett - bővítsék ki a magyarországi nemzetiségi nyelvekkel is.
    Fuzik János szlovák nemzetiségi szószóló megjegyezte, hogy a kormány törvényalkotási programjában szerepel a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosítása. Szorgalmazta, hogy az ügyben tárgyaljanak a Miniszterelnökséggel.