Emma napja van. | 2024.04.19

Adótanácsadó: legkésőbb március 30-ig módosítani kell a vállalkozásoknak számviteli politikájukat

2016-03-22 13:11:26

 

A vállalkozásoknak március 30-ig módosítaniuk kell számviteli politikájukat, hogy elkerüljék a mulasztási bírságot - figyelmeztet a LeitnerLeitner adótanácsadó, könyvelő és könyvvizsgáló cégcsoport.

 

    Siklós Márta, a cég vezető tanácsadója a közleményben ismerteti: tapasztalatai szerint a vállalkozások jelentős részénél még mindig nem készültek el a törvény által megkövetelt új számviteli politikák. 
    Az aktualizálás során érdemes végiggondolni és rögzíteni többek között az új határértékeknek megfelelő beszámolótípust, az eredménykimutatás új formáját, a fióktelephelyek adatait, a kiegészítő melléklet szerkezetét és tartalmát, a kivételes nagyságú vagy előfordulású bevételeket és költségeket, ráfordításokat. 
    A könyvvezetési adatok mérlegben és eredménykimutatásban való megjelenésénél is számos fontos szempont lehet, például, hogy a számlarendbe felvettek-e olyan főkönyvi számlákat, amelyek a jelentős tulajdonosi részesedés fogalmának megjelenéséből keletkeznek, vagy megszüntették-e a mérleg szerinti eredmény számlát, és bevezették-e a helyére az adózott eredmény számlát, de legalább átnevezték az előbbit az utóbbira. 
    Az új számviteli törvény által meghatározott többi feladat nincs konkrét határidőhöz kötve, az év során bármikor, de legkésőbb a 2016-os beszámoló összeállításáig végrehajtható. Ezek közé tartozik például a 2015-ös beszámoló adatainak "átfordítása", azaz a 2016-os szabályoknak megfelelő szerkezetben való bemutatása az összehasonlíthatóság érdekében.