Gedeon napja van. | 2024.03.28

A KKM azt kéri a magyaroktól, kerüljék el a forgalmas helyeket

2016-03-22 10:51:17

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata azt kéri a Brüsszelben tartózkodó magyar állampolgároktól, hogy ne menjenek a tömegesen látogatott, forgalmas és zsúfolt helyszínekre, pályaudvarokra, metróállomásokra, áruházakba, ne keressenek fel turisztikai nevezetességeket.

 

    A konzuli szolgálat honlapján kedd délelőtt közzétett figyelmeztetésben azt írják: a kedd reggeli brüsszeli események miatt szükség esetén a brüsszeli konzuli hivatal a +32 2 348 1811 telefonszámon érhető el.
    Kérik, hogy a Belgiumban tartózkodó vagy odautazni kívánó magyar állampolgárok a konzuli szolgálat honlapján regisztrálják utazásukat, valamint kísérjék figyelemmel az eseményeket. Azt is kérik, hogy minden magyar állampolgár kövesse a belga hatóságok utasításait, ezen kívül a belga krízisközpont weboldalán található információkat is kísérjék figyelemmel.
    Emlékeztetnek: kedd reggel valamivel 8 óra után nagy erejű, kettős robbantás történt Brüsszel központi repülőterén a Zaventem indulási csarnokának közelében. Többen megsebesültek és halálos áldozatokat is követelt a robbantás, de az áldozatok számáról még nincs hivatalos és végleges belga közlés. Pierre Meys, a belga főváros tűzoltóságának szóvivője szerint a robbantásoknak legkevesebb huszonegy halálos áldozatuk van.
    A reptéri két robbantást a brüsszeli metróvonal Maelbeek állomása közelében újabb robbantás követte, amelynek ugyancsak több sebesültje, égési sérültje van, és a belga hatóságok teljes egészében leállították a fővárosi tömegközlekedést.
    Lezárták az összes pályaudvart, a 300 méternél hosszabb alagutakat, így a főváros autós forgalma is jelentősen lassul, ez azonban a mentést nem akadályozza.
    A reggeli csúcsidőszak ellenére a brüsszeli központi repülőtér légi forgalmát leállították, az érkező és az induló járatokat vidéki repterekre, elsősorban Charleroi-ba, Liege-be és Oostende-be irányítják át. Az eddig érkezett és az indulásra várakozó utasokat biztonságos zónákba terelik.
    Az egész országra a legmagasabb, 4. fokozatú terrorhelyzetet (közvetlen és azonnali fenyegetettség) jelentették be.
    A sebesültek között - az eddigi információk szerint - két magyar állampolgár van, akiket kórházban ellátnak. A magyar konzuli szolgálat a belga hatóságokkal együttműködve közvetlenül tájékoztatja az érintetteket. 
    A kedd reggeli Budapest-Brüsszel közvetlen Brussels Airlines járat biztonságban földet ért a Zaventem repülőtéren.