Auguszta napja van. | 2024.03.29

Növekedett márciusban a francia magánszektor teljesítménye

2016-03-22 09:23:15

 A februári kisiklás után márciusban ismét növekedett a francia magánszektor teljesítménye, miután a feldolgozóipar visszaesését ellensúlyozni tudta a szolgáltatások területén mért bővülés.

    A francia szolgáltatószektor és feldolgozóipar gazdasági teljesítményét együttesen mérő kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 51,1 pontra emelkedett a februári 49,3 pontról - közölte a Markit Economics londoni piackutató intézet kedden. A szolgáltatóipari BMI értéke 51,2 pontra nőtt a februári 49,2 pontról, míg a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke 49,6 pontra esett az előző havi 50,2 pontról.
    Elemzők 49,4 pontra várták a szolgáltatóipari BMI-t, a feldolgozóiparit viszont 50,1 pontra.
    Februárban tizenhárom hónap óta először csökkent a francia magánszektor teljesítménye, márciusban viszont öthavi csúcsra emelkedett a gazdaságban domináns szerepet játszó szolgáltatások erősödésének köszönhetően.
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulására utal.
    Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza szerint az üzleti tevékenység növekedése csalódást keltően szerény mértékű maradt a második legnagyobb euróövezeti gazdaságban az Európai Központi Bank gazdaságélénkítő intézkedéseinek dacára. Williamson arra számít, hogy legjobb esetben is csak 0,2 százalékkal növekedett a francia gazdaság az első negyedévben, miközben a francia statisztikai hivatal a múlt héten a bruttó hazai termék 0,4 százalékos gyarapodását jósolta az év első három hónapjára.
    Jack Kennedy, a Markit közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy a francia magánszektor növekedéssel fejezi be az idei első negyedévet, ám jelentős nehézségekkel is küzd, így például a feldolgozóiparban a megrendelésállomány és a foglalkoztatottság szűkülésével. Összességében a BMI-adatok azt sugallják, hogy az első negyedévben szerény volt a növekedés, és kevés a remény arra, hogy a francia gazdaság kitörjön a lanyha növekedésből - fogalmazott.