Andrea napja van. | 2024.04.18

A horvát parlament engedélyezte a hadsereg bevetését a határokon

2016-03-21 19:33:00

 Jóváhagyta a horvát parlament hétfőn az államhatár védelméről szóló törvény, valamint a védelmi törvény módosítását, amely szerint a hadsereg különleges helyzetekben segítséget nyújthat a rendőrségnek a határok védelmében, ha azokat nagyobb migrációs nyomás miatt nemzetbiztonsági veszély vagy humanitárius katasztrófa fenyegeti.

    A jelenlévők közül mindkét törvénymódosítást 79 képviselő szavazta meg a 151 tagú parlamentben.
    A törvény szerint a kormány hozhat döntést arról, hogy a hadsereg segítséget nyújthat-e a rendőrségnek a határok védelmében, mégpedig a védelmi miniszter javaslatára, az államfő - aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka - jóváhagyásával. 
    Vlaho Orepic belügyminiszter még az erről szóló szerdai parlamenti vita előtt elmondta, hogy a hadsereget csak abban az esetben vetik be, ha a rendőrség egyedül nem tudja ellátni feladatát.
    A miniszter szerint a menekültválságnak nincs vége, attól függetlenül, hogy a balkáni útvonalat lezárták a migránsok előtt. Március elején a nyugat-balkáni útvonalon található országok az osztrák szigorításokat követően fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.
    A szociáldemokrata ellenzék szerint mindkét törvény alkotmányellenes és az alkotmánybírósághoz fordulnak jogorvoslatért. 
    Horvát sajtóértesülések szerint Szlovénia a közeljövőben eltávolítja a szlovén-horvát határon felállított pengés drótkerítést. A lapok szerint erre Miro Cerar szlovén miniszterelnök tett ígéretet Tihomir Oreskovic horvát miniszterelnöknek múlt héten Brüsszelben az EU-török csúcson.
    A szlovén miniszterelnöki hivatal közleményben reagált a hírre, amelyben az olvasható, hogy Szlovénia fontolóra vette ugyan, hogy lebontja a szlovén-horvát határon felállított drótkerítés egy részét, de nem két héten belül, ahogy arról a Jutarnji List és a Vecernji List horvát napilap hétfőn beszámolt.
    A közleményben az áll, hogy Szlovénia továbbra is figyelemmel kíséri az eseményeket, és amennyiben elég biztosítékot talál arra, hogy a kerítésre nincs többé szükség, eltávolítja azt. Ugyanakkor egyes helyeken valószínűleg érintetlenül hagyja, annak érdekében, hogy könnyebben tudja ellenőrizni a határátlépéseket. Szlovénia március közepén elkezdte rácskerítéssel felváltani az ideiglenes szögesdrótot. A cserét először a turisták által látogatott helyek és a települések közelében lévő határszakaszokon végezték el.
    Szlovénia  a migránsválság miatt még tavaly decemberben 156 kilométer pengés drótkerítést telepített Horvátországgal közös határán, ennek  nyomán az előző horvát kormány összesen nyolc tiltakozó jegyzéket küldött Ljubljanának, azt állítva, hogy a kerítés horvát területre is átnyúlik.