Auguszta napja van. | 2024.03.29

Franciaországban négy embert állítottak elő a francia-magyar rendőrségi akcióban

2016-03-21 19:10:00

Két embert előállítottak Nizzában, kettőt pedig őrizetbe vettek Strasbourgban hétfőn annak a francia-magyar rendőrségi akciónak a keretében, amelyet prostituáltak futtatása, bűnszervezet működtetése, valamint bűnszövetkezetben elkövetett pénzmosás gyanúja miatt kezdeményeztek a két ország hatóságai - tájékoztatta az MTI-t a franciaországi Nancy ügyészsége.

    A 2014 szeptemberben a franciaországi Strasbourgban indított nyomozás során kiderült, hogy mintegy negyven fiatal magyar nő dolgozott prostituáltként utcán és lakásokban mintegy 15 szintén magyar futtató felügyelete mellett. Többségük ugyanahhoz a szegedi családi körhöz tartozott - erősítette meg a francia vádhatóság. 
    A nyomozás során egy, a délnyugat-franciaországi Bordeaux-ban, hasonló típusú bűncselekmények miatt 2014 elején indított eljárás lefolytatása is átkerült a Nancy ügyészség felügyelete alá. 
    A Magyarországon indított nyomozások ingatlanokba és más vagyontárgyakba fektetett vagyonfelhalmozásra derítettek fényt - olvasható a francia közleményben. 
    A Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az ügyben tizenkét férfit vett őrizetbe, valamint több száz millió forint értékben készpénzt és vagyontárgyakat foglalt le a rendőrség Szegeden. 
    Szanka Ferenc elmondta: a csaknem egy éve, tavaly áprilisban létrehozott francia-magyar nyomozócsoportot, amelynek célja a bűnszervezet tagjainak elfogása volt, francia részről Nancy ügyészsége, magyar részről a Csongrád Megyei Főügyészség vezette.
    Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője közölte, hétfő reggel Magyarországon és Franciaországban egy időben hajtották végre az akciót. Csongrád megyében több mint kétszáz rendőr részvételével több mint húsz helyszínen tartottak házkutatást.
    Az akció keretében Magyarországon elfogott 12 férfi ellen pénzmosás, kerítés, bűnszervezet létrehozása és működtetése bűncselekmény alapján indulhat eljárás.
    A 12 embert őrizetbe vették, a francia hatóságoknak való kiadatásukról a Fővárosi Törvényszék dönt. A büntetés alapja elsősorban a francia büntetőjog, a gyanúsítottak az előzetes információk szerint tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők a francia törvények szerint.