Gedeon napja van. | 2024.03.28

PSZ: a pedagógusok munkaidőn kívül fejezzék ki véleményüket

2016-03-21 15:23:07

 

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azt javasolja, hogy a pedagógusok március 30-án délután négy óra után, munkaidőn kívül fejezzék ki véleményüket a köznevelés helyzetéről.

 

    Az érdekvédelmi tömörülés az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: fontos, hogy a véleménynyilvánítás ideje alatt se maradjanak a gyermekek felügyelet nélkül.
    Kitértek arra is, az alkotmányos jogokat összevetve úgy ítélik meg, a köznevelési intézményekben dolgozóknak állást kell foglalniuk abban a kérdésben, hogy a Tanítanék! Mozgalom felhívása alapján március 30-án élnek-e a véleménynyilvánítás jogával. Hangsúlyozták, a véleménynyilvánításra vagy attól való távolmaradásra senki nem késztethető. Hozzátették: nem lehet munkajogi következménye annak, ha valaki a véleménynyilvánítás jogával a javasolt időpontban él, és tanuló nem marad ellátatlan.
    Pukli István iskolaigazgató március 15-én, a fővárosi Kossuth téren tartott demonstráción bocsánatkérésre szólította fel a kormányfőt és az államfőt "az elmúlt hat évben megalázott emberektől", és érdemben tárgyalóképes kormányzati delegáció felállítását követelte. Ha ez nem történik meg március 23-án éjfélig, akkor március 30-ára egyórás sztrájkot hirdetnek - jelentette ki. Hozzátette: erre az egy órára "leáll az élet", és kimennek majd az iskola épülete elé.