Auguszta napja van. | 2024.03.29

Folytatódott a francia légiirányítók sztrájkja

2016-03-21 15:22:36

 

 Folytatódtak a fennakadások hétfőn a francia légi közlekedésben a légiirányítók második napja tartó sztrájkja miatt, jóllehet az előző napinál több járat közlekedett. Az este véget érő munkabeszüntetés miatt öt repülőtéren törölték elsősorban a belföldi járatok egy részét, de máshol is késésekre lehet számítani.

 

    A polgári légi közlekedési igazgatóság előzetes kérésére a párizsi Orly és a dél-franciaországi Marseille repülőtéren a járatok harmadát, míg Lyonban, Nizzában és Beauvais-ban a 20 százalékát törölték. 
    A vasárnap kezdődött sztrájk miatt 140 utas az Orly, Párizs kisebbik repülőtéren volt kénytelen tölteni az éjszakát, ahonnan elsősorban belföldi és európai célpontokra indulnak járatok.
    A törlések ellenére a helyzet viszonylag nyugodt, nincs káosz, miután az utasokat előzetes értesítették a légitársaságok, s a többségük nem ment ki a repülőtérre. Az Orlyról induló járatok hétfőn átlagosan két és fél órás késéssel közlekedtek. Vasárnap ezen a repülőtéren a járatok felét törölték, és közel negyven százaléka késéssel közlekedett.
    A legjelentősebb francia repülőtérről, a Roissyról az Air France légitársaság valamennyi járatát, így a budapestieket is elindította, de a járatok közel fele valamennyi késéssel közlekedik. Az Easyjet közel kilencven járatát törölte, a budapesti viszont elindult. A fapados légitársaság arra figyelmeztetett, hogy a sztrájk a francia légtéren áthaladó egyéb járatokat is érintheti. 
    A Rynair is kénytelen volt járatokat törölni a munkabeszüntetés mindkét napján, de a Budapestre közlekedő gépe kevesebb mint egyórás késéssel elindult. A fapados légitársaság sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az elmúlt hat évben ez volt a francia légügyi szakszervezetek 41. sztrájkja.
    A vasárnap kezdődött 48 órásnak meghirdetett sztrájkot a 4 ezer légiirányító húsz százalékát képviselő szakszervezet, az UNSA-ICNA hirdette meg, hogy így tiltakozzon a várható újabb leépítések, valamint a repülésirányítás terén elmaradt beruházások ellen.