Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó: Magyarország továbbra is a kínai-közép-európai együttműködés zászlóshajója

2016-03-21 12:27:01

 

Magyarország továbbra is a kínai-közép-európai együttműködés zászlóshajója, ebből a jövőben sem szeretne engedni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a magyar-kínai gazdasági vegyesbizottság ülését követően hétfőn, Budapesten.

 

    Szijjártó Péter hozzátette: a Kínai Népköztársaság Magyarország 10. legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált, tavaly a Kínába irányuló magyar export meghaladta az 500 milliárd forintot.
    A külkereskedelem komoly tényezője a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, a közép-európai országok közül ma Magyarország rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába - ismertette.
    A miniszter bejelentette: két kínai autóipari beszállító vállalat összesen 30 millió euró beruházást hoz Magyarországra, 600 új munkahelyet teremtve. Szijjártó Péter elmondta: egy kapacitásbővítésről és egy zöldmezős beruházásról van szó, mindkét beruházás a Nyugat-Dunántúlon valósul meg.
    Mindkét vállalattal a következő hetekben jelentik be a beruházás részleteit - ismertette.     Beszámolt arról, hogy a vegyesbizottsági ülésen megállapodtak a baromfihús és tejtermékek exportjával kapcsolatos tárgyalások megkezdéséről. A magyar tejtermékek számára újabb piacokat kell keresni, hogy az ágazat fejlesztésének ütemét fenn lehessen tartani - mondta.
    A Budapest-Belgrád vasútvonal felújításáról elmondta: nemcsak Magyarország, Közép-Európa és Nyugat-Balkán érdeke, hanem tökéletesen illeszkedik a kínai selyemút koncepcióba is. A magyar kormány benyújtotta az Európai Bizottságnak a kivitelezésről szóló kormányközi megállapodást és a beszerzési mellékletet, amelyek kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot a héten benyújtják a magyar parlamentnek - számolt be. A kínai Eximbank április elején érkezik Magyarországra, amikor benyújtják a hitelfinanszírozási ajánlatot a nemzetgazdasági tárcának - mondta. Hozzátette: a tervek szerint a beruházás 85 százalékát kínai hitelből finanszírozzák.
    A miniszter beszámolt arról is, hogy tavaly több mint 125 ezer kínai turista érkezett Magyarországra, ami csaknem 40 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ennek előzménye, hogy tavaly májustól van közvetlen légi összeköttetés a két főváros között, valamint gyorsultak a vízumkiadások is - jegyezte meg.
    Az Eximbank megállapodást kötött a Kínai Fejlesztési Bankkal arról, hogy továbbra is finanszírozni fogja a Magyarországra irányuló kínai beruházásokat - mondta.
    Csung San kínai kereskedelmi miniszterhelyettes kiemelte: mindkét ország büszke lehet arra, hogy a kínai befektetések volumene Magyarországon tavaly meghaladta a 3 milliárd dollárt, ami a legnagyobb Kelet-Közép-Európában, csakúgy, mint a két ország közötti külkereskedelmi volumen. Kína Magyarországra mindig is úgy tekintett, mint az egyik legfontosabb európai stratégiai partnerére - jelentette ki.
    Elmondta: hatalmas a potenciál a két ország közötti együttműködés terén, nagyon sok különböző terület került szóba a vegyesbizottsági ülésen. A miniszterhelyettes szerint fontos a meglévő külkereskedelmi és befektetési volumen bővítése. Úgy vélte, Magyarországnak rengeteg versenyképes terméke van, főleg a mezőgazdaságban és az innovatív termékek területén. A kínai kormány szeretne minél több magyar terméket látni a jövőben a kínai piacon - emelte ki.