Emma napja van. | 2024.04.19

NGM: az államháztartás legkedvezőbb adata az idei első két havi mutató

2016-03-21 11:52:15

 

A magyar államháztartás legkedvezőbb adata az idei első két havi mutató az elmúlt másfél évtizedet nézve - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatorna délelőtti hírfolyamában.

 

    Banai Péter Benő, kommentálva az államháztartás idei első két havi végleges adatait, felhívta a figyelmet arra: az államháztartás adatai jellemzően jelentős hiányt szoktak mutatni ebben az időszakban, most azonban mintegy 15 milliárd forintos többletet mutatott a költségvetési gazdálkodás.
    Hozzátette: erre a válasz alapvetően a magyar reálgazdaság folyamataiban keresendő. Példaként hozta fel, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a múlt héten tette közzé, hogy tavaly 110 ezerrel nőtt az országban a foglalkoztatottak száma, ez év januárjában pedig 6,4 százalék volt a reálbér-növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva.
    Kifejtette: ha a gazdaság jól teljesít, a gazdaság növekszik, a foglalkoztatottak száma emelkedik, és a reálbérek szintén nőnek, ez azt jelenti, hogy többen fizetnek adót a költségvetésbe, mert van munkájuk. Így az emberek többet tudnak vásárolni, és ezáltal a fogyasztási jellegű adókból is több folyik be a költségvetésbe - mondta. Így a költségvetés főbb bevételeinél, mint például az általános forgalmi adó (áfa) esetében, továbbá a foglalkoztatáshoz köthető adóknál, például a személyi jövedelemadónál (szja), járulékoknál, de a társaságok befizetéseinél is érdemben nagyobb bevételek keletkeztek - elemezte az NGM államtitkára.
    Az idei év adatai és az NGM előrejelzése is azt mutatják, hogy 2016 jó bázis lehet a 2017-es költségvetés tervezéséhez - húzta alá az államtitkár. Hozzáfűzte: így, ha az állam bevételei a tervek szerint, vagy a felett alakulnak, akkor egy érdemi gazdasági növekedés segít a kitűzött gazdasági célok, például a nullás költségvetési egyenleg elérésében. Az államháztartás hiánya, és az államadósság az elmúlt években folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott, így várhatóan ez a tendencia 2017-ben és a későbbi években is folytatódik - elemezte.
    A jövő évi költségvetési törvényjavaslat, amelynek tervezési munkái gyors ütemben folynak, a tavaszi ülésszakon az Országgyűlés elé kerül - mondta Banai Péter Benő.
    Elmondta: a kedvező reálgazdasági adatok dominálnak a magyar gazdaságban, az adóbevételek jól alakulnak, és az állam kiadásait tekintve is összességében fegyelmezett gazdálkodás tapasztalható. Ennek alapján az várható, hogy az állam az előzetesen kitűzött hiánycélt 2016-ban is teljesíteni tudja, és ezért az államadósság is csökkenhet az idén - emelte ki Banai Péter Benő.