Andrea napja van. | 2024.04.18

Újraindult a légiközlekedés Rosztov-na-Donuban, kényszerleszállás Moszkvában

2016-03-21 09:10:32

 

A leszállópálya sérüléseinek helyreállítása után hétfő reggel újraindult a légi közlekedés a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városban, a szombati szerencsétlenség helyszínén; közben arról adott hírt az orosz média, hogy Moszkvában kényszerleszállást hajtott végre egy utasszállító.

 

    A leszállópálya roncsok által megrongált, mintegy 300 méteres felületét 12 óra alatt állították helyre. Az első kísérleti leszállást a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős szövetségi minisztérium An-148-as repülőgépe hajtotta végre, majd Rosztovból felszálltak az első utasszállítók is.
     Rosztovban szombatra virradóra csapódott földbe, mintegy 250 méterrel a leszállópálya előtt, a FlyDubai légitársaság Boeing 737-800-as utasszállítója, fedélzetén 55 utassal és hétfőnyi személyzettel. A katasztrófát senki sem élte túl. 
    Vasárnap egy ugyanilyen típusú repülőgép volt kénytelen visszatérni az orosz főváros vnukovói repülőterére. Az UTair légitársaság Szurgutba tartó UT-247-es belföldi járatán - amely 112 utast szállított - röviddel a felszállás után meghibásodást jeleztek a riasztóberendezések. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a gép mintegy két órán át körözött, hogy elégesse az üzemanyagot. A RIA Novosztyi hírügynökség a gép utasaira hivatkozva arról számolt be, hogy a gép egyik szárnya alatt két durranást és egy villanást észleltek. Az incidensnek személyi sérültjei nem voltak.
    Moszkvában a hét végi előzetes vizsgálat után szakértők megkezdték a dubaji repülőgép erősen megrongálódott feketedobozainak elemzését. Makszim Szokolov közlekedési miniszter hétfői közlése szerint a dekódolás körülbelül két hétig tart. Sajtóértesülések szerint az illetékes hatóságok azt feltétezik, hogy a tragédiát emberi tévedés, műszaki hiba, vagy a Rosztov-na-Donu környékén a katasztrófa éjszakáján tomboló vihar okozhatta. 
    Sajtóértesülések szerint a leszállást kétszer is megkísérlő dubaji gép dugóhúzóba került, ezért nem kizárt, hogy elromlott a magassági kormánya.
    A polgári utasszállító repülésre vonatkozó nemzetközi szabályok értelmében a vizsgálatban az illetékes orosz hatóságok mellett az Egyesült Arab Emírségekből érkezett, valamint amerikai és francia szakemberek is részt vesznek, mert a dubaji központú légitársaság tulajdonában lévő repülőgépet az Egyesült Államokban, a hajtóműveket pedig Franciaországban gyártották.
    A vizsgálat irányítását vasárnap Alekszandr Batirkin, Oroszország Nyomozó Bizottságának elnöke személyes hatáskörébe vonta, és az általa irányított testület különlegesen fontos ügyekkel foglalkozó szakembereit bízta meg a körülmények elemzésével. Hétfőn folytatódott a roncsok vizsgálata és a holttestek azonosítása DNS alapján.
    Az utasok között 44 orosz, nyolc ukrán, két indiai és egy üzbég állampolgár volt, többségükben turisták. A személyzet nemzetközi volt. Magyar áldozata a tragédiának nem volt.