Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: megkezdődött a görög szigetek felé tartó csempészhajók visszafordítása

2016-03-21 07:34:09

 

Törökország az Európai Unióval kötött megállapodásnak megfelelően megkezdte a görög szigetek felé tartó csempészhajók visszafordítását - mondta Hóvári János történész, turkológus a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn.

 

    A szakértő szerint a következő fél évben derül ki, hogy hatásosan végzi-e a török parti őrség a munkáját. Véleménye szerint korábban azért nem fékezték meg a migrációs áradatot, mert így akarták befolyásolni az EU-val folytatandó tárgyalásokat.
    Hóvári János hozzátette: a görögök sem tettek semmit az embercsempészet megállításáért, a migránsok szállításának felszámolása ezért komoly feladat.
    Közlése szerint jelenleg is 3 millió szíriai menekült tartózkodik Törökországban, többségük a szír határ mentén, arra várva, hogy hazatérhessenek.
    Akik Európába akarnak továbbmenni, azok közül 72 ezer embert fogad be az unió, nyilván kiválogatják majd a képzetteket - mondta Hóvári János.
    Vasárnap lépett életbe a török-EU megállapodás, amelynek értelmében Törökország visszafogadja a területéről Görögországba érkező menekülteket, cserébe pedig 6 milliárd euró hozzájárulást kap az EU-tól a menekültek ellátáshoz, és az EU befogad ugyanannyi szíriai menekültet, ahány a megállapodás életbe lépésétől számítva illegálisan átkel a görög-török uniós külső határon.