Gedeon napja van. | 2024.03.28

Dicsérte a Facebookot Zuckerbergnek a kínai kommunisták propagandafőnöke

2016-03-20 17:20:00

 

Mark Zuckerberg alapító-vezérigazgatót fogadva elismerően nyilatkozott a Facebook technológiai és irányítási rendszeréről a Kínai Kommunista Párt propagandafőnöke annak ellenére, hogy az internetes közösségi hálózat hivatalosan nem elérhető a kelet-ázsiai országban.

 

    Liu Jün-san, aki a legszűkebb politikai döntéshozó testület, a politikai bizottság 7 tagú állandó bizottságának ötödik embere, a kínai állami hírügynökség szerint kifejezte reményét, hogy a Facebook megosztja tapasztalatait a kínai vállalatokkal, és ezzel elősegíti, hogy az internet minden országban (így Kínában is) a felhasználók lehető legnagyobb hasznára legyen.
    A párt konzervatív szárnyához tartozó Liu azt is mondta, bízik abban, hogy a Facebook, amelynek Pekingben irodája van, elősegíti a kínai vállalatok és a nemzetközi cégek közötti "kölcsönös megértést".
    Peking köztudottan határozott elvek szerint szabályozza a világhálót, és miközben a rendszerkritikus hangokat kiszűri, számos más területen igyekszik a ma leghatékonyabbnak számító kommunikációs csatorna előnyeit kihasználni.
    A Kínában már többször megfordult Facebook-vezér látogatásai alkalmával nem "pöröl" vendéglátóival, hanem láthatóan kitartó kapcsolatépítéssel a jó viszony fenntartására és elmélyítésére összpontosít annak ellenére, hogy Kínában a Facebookot csak a tűzfal megkerülését szolgáló technikák, szolgáltatások alkalmazásával lehet használni. Sokak szerint közeledése nem önzetlen, a "lassú víz partot mos" elvét alkalmazva szem előtt tartja a világ legnagyobb - immár mintegy 700 milliós - internetpiacában rejlő potenciált.
    Nyitottságát és szakértelmét a nagyhírű pekingi Tsinghua Egyetemen korábban azzal honorálták, hogy helyet kapott a gazdaság és menedzsment kar tanácsadói testületében.
    Zuckerberg ezúttal egy gazdasági rendezvényre érkezett a kínai fővárosba, ahol felszólalásában többek között a mesterséges intelligenciában, különösen is a vezető nélküli autókban és az orvosi diagnosztikában rejlő lehetőségeket ecsetelte. Jack Ma, az Alibaba Holdings szintén milliárdos vezérigazgatója a Kínai Fejlesztési Fórum rendezvényén elismeréssel beszélt Zuckerbergről, aki - szavai szerint - "ösztönösen tiszteli a kínai és a keleti kultúrát" és egy "nagyszerű" vállalatot működtet.
    Hírek szerint Ma és a Facebook-alapító külön is találkozott, ahol utóbbi az innováció következő 10 évben játszott meghatározó, "problémamegoldó" szerepét hangsúlyozta.
    Mostani vizitje alkalmával Zuckerberg azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy pénteken egészségtelen, szmogos időben futott Peking belvárosában, és erről fotót is posztolt, amelyen ő és társai maszk nélkül kocognak éppen a Tienanmen tér Mao Ce-tung képével díszített kapubástyája előtt.
    A 31 éves Zuckerberg népszerűségét intelligenciája és megnyerő modora mellett nagyban elősegítette Kínában, hogy alapszinten beszél kínaiul, felesége a kínai származású amerikai, Priscilla Chan. Nyilvános szereplésein ügyesen kerüli, hogy "kényes" kérdésekben, Pekinget bírálóan kelljen véleményt mondania.