Auguszta napja van. | 2024.03.29

Obama ne szóljon bele az angolok uniós tagságának eldöntésébe

2016-03-20 16:25:00

 

Levélben kérték az amerikai elnökötől a kormányzó brit Konzervatív Párt EU-szkeptikus szárnyának képviselői, hogy ne avatkozzon be a brit EU-tagságról kiírt népszavazás kampányába.

 

    Barack Obama április végén tesz hivatalos látogatást Londonban, és előzetes értesülések szerint kifejezésre juttatja majd azt a reményét, hogy a június 23-án esedékes EU-tagsági népszavazáson a brit választók többsége a bennmaradásra voksol. Obama a tervek szerint részt vesz a brit EU-tagságot pártoló tábor egyik kampányrendezvényén is.
    A The Sunday Times című tekintélyes brit vasárnapi konzervatív lap szerint a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának száznál több Brexit-párti - vagyis a brit EU-tagság feladását támogató - képviselője az Egyesült Államok londoni nagykövetéhez intézett közös levelében annak a véleményének adott hangot, hogy bármiféle intervenció Obama részéről megkérdőjelezné a júniusi népszavazás eredményének érvényességét.
    Régi hagyomány, hogy a szövetséges hatalmak nem avatkoznak be egymás belpolitikai vitáiba, és remélhető, hogy ez a továbbiakban is így lesz - fogalmaztak az aláírók.
    Levelükben úgy vélik, az Egyesült Államok kormányának természetesen lehet véleménye arról, hogy kívánatos-e Nagy-Britannia további EU-tagsága, vagy sem, de a nyílt beavatkozás a népszavazási kampányba "rendkívül vitatható és potenciálisan káros" lépés lenne.
    A képviselők közölték: reményeik szerint az amerikai nagykövet meggyőzi Obamát arról, hogy ne bonyolódjék bele e kérdésbe, amely "igen kényes, érzékeny és fontos a brit nép szempontjából".
    Néhány napon belül ez a második hasonló megnyilvánulás a Konzervatív Párt részéről.
    Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere - a Brexit-párti tábor egyik prominens tagja - a minap a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak írt cikkében kifejtette, hogy nincs még egy ország a világon, amelyik "olyan hisztérikus éberséggel" őrködik saját szuverenitásán, mint az Egyesült Államok.
    "Elképzelhető-e, hogy az amerikaiak alávessék demokráciájukat egy olyan rezsimnek, mint az EU" - tette fel a kérdést cikkében a londoni polgármester.
    Johnson - akit a brit sajtó egyöntetűen a következő, 2020-as parlamenti választásokon a miniszterelnöki címért már nem induló David Cameron kormányfő legesélyesebb utódjelöltjei között tart számon - mindezek alapján "felháborító és égbekiáltó képmutatásnak" nevezte, hogy Obama a további brit EU-tagságot pártolja.
    Az amerikai elnök eddig sem titkolta ezt az álláspontját. Tavaly nyáron a BBC televíziónak adott interjúban kifejtette: az Egyesült Államok sokkal jobban bízik a transzatlanti unió erejében, ha Nagy-Britannia az EU tagja marad.