Auguszta napja van. | 2024.03.29

Moszkva minden vonatkozásban együttműködik Washingtonnal

2016-03-19 09:01:00

 

Oroszország minden vonatkozásban kész együttműködni az Egyesült Államokkal, és ennek egyetlen formáját sem függesztette fel - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

 

    Megerősítette, hogy jövő héten Moszkvába várják John Kerry amerikai külügyminisztert. A látogatás konkrét dátumát nem közölte, csak annyit mondott el, hogy a vizit az amerikai fél kezdeményezésére jön létre. Szavai szerint a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatandó tárgyalások fő témája a szíriai helyzet lesz, de szóba kerül majd a közel-keleti és az észak-afrikai helyzet, valamint a kétoldalú viszony több aktuális kérdése.
    A TASZSZ orosz állami hírügynökség Washingtonban diplomáciai forrásból úgy értesült, hogy Kerry szerdán folytat megbeszéléseket az orosz fővárosban. A Kreml csütörtökön azt közölte, hogy zajlik az egyeztetés Vlagyimir Putyin orosz elnök és az amerikai külügyminiszter találkozójának ügyében.
    Zaharova pénteken újságírók előtt azt hangsúlyozta, hogy Oroszország, mint mindig, nyitott a "teljes formátumú együttműködésre".
    "Természetesen az amerikaiak pozíciójában van változás az Oroszországgal folytatott párbeszéd ügyében. De ez az ő dolguk. Mi nem támasztottunk előzetes feltételeket egyetlen nemzetközi szervezetben sem, sem bilaterális, sem más viszonylatban, és úgy gondoljuk, hogy az nem korrekt" - mondta.
    Szavai szerint minél több a találkozó, a telefonhívás és más kapcsolat, annál nagyobb az esélye annak, hogy a meglévő problémákkal kapcsolatban meg lehessen találni a kompromisszumot.
    A szóvivő nem említette meg, hogy milyen konkrét problémára gondol a kétoldalú diplomáciai viszonyban, de az Egyesült Államok a Krím elcsatolását és az ukrajnai orosz katonai beavatkozást követően bevallottan Oroszország elszigetelésére törekedett az ENSZ-ben és más nemzetközi szervezetekben. Washington álláspontjától nem független, hogy az oroszok elvesztették G8-tagságukat és felfüggesztették az NATO-orosz bizottság konzultációit. Az Egyesült Államok gazdasági szankciókat vezetett be Oroszország ellen, európai szövetségeseit határozottan arra ösztönzi, ne lazítsák fel a hasonló gazdasági büntetőintézkedéseket. Moszkva a sportolóinak doppingügyeiben is amerikai háttértevékenységet sejt, és nem vette jó néven azokat az amerikai kezdeményezéseket sem, hogy vegyék el tőle a 2018-as labdarúgó-világbajnokság megrendezésének jogát. A kétoldalú viszonyra az is rányomta bélyegét, hogy a közelmúltban Washington megfosztotta címétől Oroszország öt egyesült államokbeli tiszteletbeli konzulját