Auguszta napja van. | 2024.03.29

Anselm Kiefer-kiállítás nyílt a bécsi Albertinában

2016-03-18 20:08:00

Anselm Kiefer német festő és szobrászművész retrospektív kiállítása nyílt meg a bécsi Albertinában, ahol péntektől a művész fametszeteit mutatják be.
Kiefer korunk egyik legjelentősebb művésze, olyan alkotó, aki nagy formátumokban dolgozik és gondolkodik - áll a múzeum ismertetőjében. A bécsi Albertina a híres metszetek közül a 35 legfontosabbat mutatja be, szemléltetve a Kiefer által jellemzően feldolgozott témákat és képciklusokat. A művek negyede a párizsi Thaddaeus Ropac galériából, a többi magángyűjtőktől érkezett Bécsbe. 
    Az Albertinában kiállított alkotások főleg a német történelemmel, kultúratörténettel és mitológiával foglalkoznak. Anselm Kiefer grandiózus alkotásait - ugyanis csak ritkán készített hat négyzetméternyinél kisebb műveket - egyedi kollázstechnikája, festészeti megoldásai és kísérletező anyaghasználata teszi egyedivé. Péntektől Bécsben látható többek között A bölcsesség útja, a Brunhilde: Grane vagy a Rajna metszetek ciklus is. 
    A Párizsban élő művész 1945-ben született Donaueschingenben. Az ugyancsak német származású Joseph Beuys tanítványaként, és a második világháborút követő időszak egyik legbefolyásosabb alkotójaként tartják számon. Képei és szobrai a történelem, a vallás, a filozófia, a zene, az irodalom és a költészet kérdéseivel foglalkoznak. Főleg a második világháború traumáit feldolgozó festményeiről, illetve szobrairól ismert. 
    Az idén 71 éves Kiefer művei június 19-ig láthatók a bécsi Albertinában.