Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az uniós vezetők megállapodtak az EU és Törökország közötti migrációs egyezmény szövegéről

2016-03-18 16:31:00

 

Az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon megállapodtak az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény módosított szövegéről - jelentette be Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője.

 

    Az EU-tagországok állam- és kormányfői ezt követően Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel találkoznak, és várhatóan az ülésen megszületik a hivatalos egyezség a felek között.
    Tájékozott források korábban azt közölték, hogy Davutoglu kész elfogadni a kompromisszumos megállapodástervezet jelenlegi szövegét, amelyet hosszas egyeztetés után bocsátottak vitára az uniós vezetők tanácskozásán.
    Preben Aamann arról tájékoztatta a helyszínen lévő újságírókat, hogy a tervek szerint március 20-án lépne hatályba a migrációs egyezmény, amelynek értelmében ezt követően visszaküldenék a Törökországból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Egy név nélkül nyilatkozó török illetékes később ezt úgy egészítette ki, hogy maga a visszatelepítés, azaz a migránsok Törökországba való visszaküldése április 4-én kezdődik majd.
    Az egyezmény vasárnapi életbe lépéséről szóló dátumot Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök is megerősítette a Twitteren.
    Az elfogadott megállapodástervezetben állítólag kiemelték, hogy a menedékkérők ügyét minden esetben egyénileg kell elbírálni, valamint arra is kitértek, hogy az érintettek Törökországba történő visszaküldése a nemzetközi jogi kötelezettségek betartásával történjen.
    A Törökországban lévő szíriai menekültek ellátásához a már felajánlott hárommilliárd eurón felüli további uniós pénzügyi támogatás kérdéséről abban egyeztek meg, hogy arra kizárólag a már elfogadott összeg felhasználása után kerülhet sor.
    A dokumentumban hangsúlyozták, a Törökországgal szembeni uniós vízumkényszer eltörlése kizárólag akkor lehetséges, ha Ankara eleget tesz a vonatkozó előírások mindegyikének. A javaslatcsomag értelmében Törökország június végéig megnyithatja a költségvetési fejezetet az uniós csatlakozási tárgyalásokban.
    Az uniós és török vezetők március 7-i csúcstalálkozóján Ankara további pénzügyi támogatást kért az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását kérte, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkényszert a török állampolgárokkal szemben. A törökök felajánlották, hogy ezért cserébe visszafogadnák az országból az egyezmény hatályba lépése után illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.