Auguszta napja van. | 2024.03.29

TAO az utánpótlás-nevelés szolgálatában - konferencia Debrecenben

2016-03-18 15:04:21

 

Négy év alatt 130 ezerrel nőtt a TAO-s sportágak utánpótláskorú versenyzőinek száma - hangzott el a Debreceni Egyetemen (DE) pénteken befejeződött, a TAO az utánpótlás-nevelés szolgálatában, sportgazdasági megközelítésben című kétnapos konferenciáján.

 

    Borbély Attila, a DE sportgazdasági és -menedzsment tanszékének vezetője, aki a Magyar Közgazdasági Társaság sportközgazdasági szakosztályának elnökeként vezette a konferenciát emlékezetett rá: a társaságiadó-kedvezmény (TAO) lényege, hogy a vállalkozások az öt látványsport (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, jégkorong, vízilabda) utánpótlás-nevelésére, illetve sportlétesítmény-fejlesztésre fordított támogatásukat 2011 óta leírhatják a társasági nyereségadójukból. 
    A rendszer első tudományos alapokon nyugvó értékelését 2013 novemberében tartották a DE Gazdaságtudományi Karán (GTK). Azt követően minden évben sportszakmai konferencián vitatták meg az aktuális kérdéseket. Ennek a folytatása volt a csütörtökön kezdődött tanácskozás, amelyen a TAO-s sportágakban dolgozó szakemberek, sportvezetők, edzők, valamint kutatók, oktatók számoltak be tapasztalataikról.
    Először a kedvezményezettek, majd a támogatók szemszögéből tekintettük át a rendszer tapasztalatait, az idei évben pedig az utánpótlás-képzés és a sportgazdaság irányából vizsgáltuk meg a TAO támogatások hatásait - adott tájékoztatást Borbély Attila.
    Bács Zoltán, a DE kancellárja szerint a sportgazdaság a világ legdinamikusabban fejlődő iparága. Az uniós tagállamokban öt százalékhoz közelít a sportgazdaság GDP-hez való hozzájárulása, míg Magyarországon ez 1-1,5 százalék. A trendek azt mutatják, hogy ez az érték itthon is fejlődni fog, amihez a TAO nagyon jó alapot tud képezni - tette hozzá.
    Évente körülbelül másfél milliárd forint TAO-támogatás érkezik Debrecenbe, amelyet főként sportlétesítmény-fejlesztésre és utánpótlás-nevelésre fordítanak a sportszervezetek - hangsúlyozta a kancellár, s reményét fejezte ki, hogy a 2017 közepén véget érő támogatási rendszernek lesz folytatása.
    Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere: a tanácskozás egyrészt mutatja Debrecen elkötelezettségét a sport iránt, másrészt jelzi, hogy az önkormányzat és az egyetem szoros együttműködésben dolgozik azon, hogy a TAO rendszeréhez kitűzött célok megvalósuljanak. 
    A rendszer komoly elmozdulást hozott a magyar utánpótlásképzésben és a sporthoz kapcsolódó gazdasági tevékenységben - fűzte hozzá.
    Kozmann György, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportért felelős helyettes államtitkára a TAO legjelentősebb eredményeit összefoglalva elmondta: 2011 óta 175 ezerről 302 ezerre nőtt a látvány-csapatsportok utánpótláskorú versenyzőinek száma, 300 új sportlétesítmény épült, és további 500 megújult.
    Tóth Miklós, a társszervező Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke úgy véli, hogy a TAO révén megvalósult infrastrukturális fejlesztések hosszú távon a nemzet egészségügyi rendszerére is komoly hatással lehetnek.
    Kutatások igazolják, hogy azoknak a gyerekeknek, akik eleget mozognak, felnőtt korukra négy-öt kilogrammal több csonttömege alakul ki, mint azoknak, akik nem sportolnak, így az előbbiek kevésbé válnak sérülékennyé idős korukra. Bizonyított továbbá, hogy ha a lakosság sporttal eltöltött időtartama tíz százalékkal nő, az nemzetgazdasági szinten tíz milliárd forint megtakarítást jelent az OEP-kiadásokat illetően - részletezte Tóth Miklós.
    A sportgazdaság fejlődéséhez a Debreceni Egyetem is hozzájárul, a már választható és újonnan induló képzéseivel. A sportszervező szak évről évre az egyik legnépszerűbb képzés, jövőre pedig egy Európában egyedülálló gazdaságtudományi képzéssel, a sportközgazdász mesterszakkal bővül az intézmény kínálata - hangzott el a konferencián.