Tivadar napja van. | 2024.04.20

A vártnál kevesebb a Szlovéniába illegálisan érkező migránsok száma

2016-03-18 12:26:17

 

Illegális határátlépésre van példa azóta is, hogy lezárult a balkáni migrációs útvonal, de a korábban vártnál kevesebb a Szlovéniába illegális érkező migránsok száma - monda Marijan Frank, a szlovén rendőrség vezetője a Finance című helyi gazdasági hírportálnak adott interjújában pénteken.

 

    Kijelentette: miután lezárult a balkáni útvonal, arra számítottak, hogy nagyobb nyomás nehezedik majd a zöldhatára.
    "Noha minden nap történik határsértés, azok száma nem aggasztó" - mondta, majd hozzátette: naponta tíz embert tartóztatnak fel, akik illegálisan akarják átlépni a határt, ez nagyjából ugyanannyi, mint korábban volt. 
    "Nem észleltük, hogy nagyobb lendületet vett volna a szervezett embercsempészet, de ez nagyon rövid időn belül megváltozhat" - hangsúlyozta. 
    Frank szerint a rendőrök nem tapasztalták az elfogott migránsokkal kapcsolatban, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentenének az országra, és senkinél sem találtak fegyvert, mint azt a helyi média is megírta. Ugyanakkor néhány esetben felfedeztek náluk propagandaanyagot - tette hozzá. 
    A múlt héten a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.
    A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint jelenleg Szlovéniában 408 migráns tartózkodik állandó menekültközpontokban, a legtöbben - 233-an - Ljubljanában.