Emma napja van. | 2024.04.19

Magyarellenes gyűlöletszításért bírságolt a román médiahatóság

2016-03-17 21:12:00

Idegengyűlölő kijelentésekért és etnikai gyűlöletszításért 50 ezer lejre (3,5 millió forint) bírságolta a román Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a B1 hírtelevíziót csütörtökön, Radu Banciu műsorvezető sorozatos magyarellenes kijelentései miatt.

    A B1 csatorna Lumea lui Banciu (Banciu világa) című egyszemélyes műsorának készítője a magyarokat az Iszlám Állam terrorszervezethez hasonlította és olyan kijelentéseket tett, hogy minden magyar Románia ellensége, "velejéig szélsőséges, akárcsak a muzulmánok", és "egy sem állíthatja közülük, hogy ez nincs a génjeibe kódolva".
    A médiahatóság - Turos Lórándnak, a testület magyar nemzetiségű tagjának a kezdeményezésére - vizsgálta, miként foglalkoznak a román hírcsatornák és a köztelevízió annak a kézdivásárhelyi férfinak az ügyével, akit az ügyészség azzal gyanúsít, hogy házi készítésű bombát akart felrobbantani december elsején, Románia nemzeti ünnepén. A "magyarságot kollektív bűnösként beállító műsorok, napokig tartó uszítás" miatt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is feljelentéssel fordult a CNA-hoz.
     A legkirívóbb törvénysértést a B1-nél tapasztalták, az Antena 3 hírtelevíziót pedig figyelmeztetésben részesítették valótlan állításokért, bizonyítékok nélküli vádaskodásért - tájékoztatta az MTI-t Turos Lóránd.
    "Nagyon éles vita volt a CNA nyilvános ülésén, amelyre Radu Banciu is eljött. Mi azt gondoltuk, hogy szerepet játszik, de gyakorlatilag komolyan úgy gondolja, hogy minden magyar Románia ellensége. Egyáltalán nem tűnt úgy, hogy viccnek szánja" - részletezte a CNA tagja. Felidézte: a B1 csatornát Banciu műsora miatt törököket, muzulmánokat sértő kijelentésekért kétszer is megbüntették, egyszer 20 ezer, második alkalommal pedig 30 ezer lejre.
    Az RMDSZ csütörtöki hírlevelében Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke reagált a CNA döntésére.
    "Médiamanipuláció és nem kevés súlyos torzítás hangzott el a Realitatea, Antena3, RTV és B1 televíziók műsorában a kézdivásárhelyi események kapcsán, amelynek egyértelműen az volt a célja, hogy rossz színben tüntessék fel a magyar közösséget. Ez a napokon át tartó uszítás hosszú távon is veszélyezteti a többség és kisebbség viszonyát, képes lehet lerombolni azt a toleranciát és társadalmi békét, amelyet a román és a magyar kisebbség 26 év alatt kiépített" - jelentette ki az RMDSZ ügyvezető elnöke.
    Romániában december óta előzetes letartóztatásban van a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két székelyföldi tisztségviselője, akiket az ügyészség terrorcselekmény előkészítésével gyanúsít az egyikük otthonában talált 400 petárda és több lehallgatott beszélgetés alapján.