Gedeon napja van. | 2024.03.28

Pittella: Fico vizsgálja felül szövetségét a nacionalista SNS párttal

2016-03-17 20:59:00

 Robert Fico leköszönő, egyben leendő új kormányfő vizsgálja felül szövetségét a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS), mivel aggodalomra ad okot, hogy koalíciós kormányában  többek között a szlovák nacionalista párt is helyet kapna - írta nyilatkozatában Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) vezetője csütörtökön.

    Hozzátette: ezt a politikai lehetőséget az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökének el kell vetnie, mivel az kockáztatja a haladó elveket és értékeket. A szociáldemokrata képviselőcsoport arra kéri az Európai Szocialisták Pártja (PES) elnökségét, hogy vitatassa meg a Smer-SD pártszövetségi tagságát, ugyanúgy, ahogy azt megtette 2006-ben, mikor Fico először lépett koalícióra az SNS-sel - írta a politikus. 2006-ban egyébként a PES emiatt fel is függesztette a Smer tagságát. 
    Robert Fico csütörtökön kiadott válaszában azzal utasította el az uniós politikus bírálatát, hogy nem tud semmit a kérdéses ügyről.
    "Úgy tűnik számomra, Pittellának fogalma sincsen, hogyan kell kormányt alakítani" - fogalmazott a leendő kormányfő. Mindenkinek abban az ügyben szabadna csak véleményt formálnia, amelyet ismer - hangsúlyozta Fico.
    Robert Fico, a választáson győztes Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke szerint szerdán megállapodtak az új kormánykoalíció létrehozásáról a három másik koalíciós erő - a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd és a Háló (Siet) - elnökeivel.
    Az új kormányban az Irány a kormányfői poszt mellett megkapja a beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes posztját, valamint hét minisztériumot, és minden szaktárcánál lesz egy-egy államtitkára is. Az SNS három, a Most-Híd kettő, a Háló pedig egy szaktárcát felügyelhet.