Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megőrizné a béren kívüli juttatások rendszerét a Liga

2016-03-17 19:30:00

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) összehívását javasolja a Liga Szakszervezetek, ahol szerintük olyan megoldást kell találni, amely megőrzi a béren kívüli juttatások rendszerét.

    Az érdekképviselet csütörtöki közleményében felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése szerint kettős bérrendszert vezethet be a kormány a cafeteria készpénzesítésével, miután az Európai Bíróság ítélete szerint a magyar cafeteria-rendszer egyes elemei sértik az uniós jogot.
    A közlemény szerint a részletek nem ismertek, így a munkavállalókra vonatkozó hatása sem biztos. A Liga ugyanakkor elutasítja azokat a megoldásokat, amelyek rontják bármely munkavállaló jövedelmi helyzetét, jövőbeni nyugdíjpozícióját, forrásokat csoportosítanak át a munkáltatók javára és a munkavállalók kárára - hangsúlyozták.
    A legvalószínűbb elképzelés szerint a béren kívüli juttatásokat készpénzben kapnák meg a munkavállalók, de ez után nem kellene a bérek járulékait és adóit megfizetni. A Liga kérdésesnek tartja, mit nyerne ezzel a munkavállalók többsége, miután a becslések szerint a munkavállalók mintegy negyede kap cafeteriát.
    A Liga nem tartja kizártnak, hogy a munkaadók nem a munkavállalók bérének növelésére, hanem a munkaadói bérterhek csökkentésére használnák ki ezt a lehetőséget.
    Ebben az esetben "pénzüknél maradnának" a munkavállalók, mert nettó keresetük nem változna, de a csökkenő járulékok későbbi pozícióikat rontják, hiszen ezzel egyúttal csökkentett társadalombiztosítási jogosultságuk lesz - fogalmazott közleményében a Liga.
    Az érdekképviselet fontos szempontnak tartja azt is, hogy egy ilyen döntés súlyos hatással volna egyes ágazatok - például a turizmus és vendéglátás - magyarországi munkavállalóira, mert ezekből az ágazatokból komoly forráskivonással járna a cafeteria-elemek készpénzesítése.