Emma napja van. | 2024.04.19

Folytatódik az országos akció a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságáért

2016-03-17 12:46:30

Folytatja a tavaly indított akciót a rendőrség a gyalogosok és a kerékpárosok nagyobb biztonságáért - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Óberling József elmondta, 2014-ben 626-an haltak meg közlekedési balesetben, 40 százalékuk gyalogos vagy kerékpáros volt. Ezért tavaly megelőzési programot indítottak, ennek eredményeként 2015-ben a 644 halálos áldozatnak már csak a 35 százaléka volt gyalogos vagy biciklis.
    Jelezte: idén, az év első két hónapjában azonban megint 40 százalékra emelkedett a balesetben elhunyt gyalogosok és kerékpárosok aránya. Hozzátette, hogy az így közlekedők sokszor nemcsak áldozatai, de okozói is a baleseteknek: az összes baleset 12 százalékát okozták tavaly, többet, mint a tehergépkocsi-vezetők és a buszvezetők együtt. Vagyis vagy nem ismerik a szabályokat, vagy nem tartják be azokat - közölte.
    A főosztályvezető kiemelte, hogy ezért folytatják a tavaly indított akciót, de idén sem büntetéssel, hanem meggyőzéssel kívánnak javítani a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságán. 
    Elmondta, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) ülésén úgy döntöttek, hogy például közintézményekben és tömegközlekedési járművökön, illetve azok megállóiban elhelyezett plakátokon, valamint televíziós és rádiós spotokban hívják fel a figyelmet a gyalogos és kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályaira. 
    Kezdeményezik egyes jogszabályok módosítását is, például azt, hogy legyen kötelező a 14 év alattiaknál a kerékpáros fejvédő használata, illetve kiterjesztenék a láthatósági mellény használatát: kötelező lenne lakott területen kívül nappal gyalogosoknak és kerékpárosoknak egyaránt, lakott területen belül pedig éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosoknak.
    Tovább üzemeltetik a www.baleset-megelozes.hu oldalon a baleseti ponttérképet, és népszerűsítik a Bringamax programot, amelynek célja, hogy lehetőleg olyan kerékpárok vegyenek részt a közúti forgalomban, amelyek az előírt kötelező felszerelési tárgyakkal - fék, világítási és fényvisszaverő eszközök - rendelkeznek. 
    Az időskorúak közlekedését és szabályismereteik bővítését a Szenior pandúr elnevezésű programban kívánják elérni. 
    A sajtótájékoztatón Lakatos István, a Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszékének vezetője ismertette azt a tanulmányt, amelyet a tanszék készített az ORFK-OBB felkérésére a gyalogos- és kerékpáros-balesetek elemzéséről. 
    Elmondta: a kerékpárosok által okozott balesetek egynegyedét ittasan okozták. A leggyakrabban - majdnem minden második esetben - a baleset úgy történt, hogy a keresztirányból érkező jármű elütötte a kerékpárost. Gyakori volt a balra kanyarodó jármű és a kerékpár ütközése, valamint a "magányos jármű" egyéb okból bekövetkező balesete, ez a három típus az összes kerékpáros-baleset 80 százalékát adta. 
    Az elemzés szerint a kerékpáros-balesetek több mint háromnegyedében 50 évesnél idősebb biciklis az érintett. 
    A szakértő felhívta a figyelmet arra, az Európai Unióban az a cél, hogy 2020-ig a halálos balesetek számát a felére csökkentsék, 2010 és 2014 között már 18 százalékkal csökkent a halálozások száma.
    A lehetséges megoldások között említette a figyelemfelhívó táblákat, az oktatást, az infrastruktúrafejlesztést és a kritikus helyeken a rendőri jelenlétet. Elmondta: egy hagyományos útkereszteződésben 32 jármű- és 24 gyalogos-konfliktuspont van, míg egy körforgalomban mindössze 8-8, vagyis ezzel jelentősen lehet csökkenteni a kockázatot. Jó megoldásnak nevezte a balesetek elkerülése érdekében a kerékpárok és autók haladási zónáinak elkülönítését is.



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó