Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az idegenellenesség ellen tüntettek az európai szociáldemokraták Brüsszelben

2016-03-16 17:22:00

 

Az idegenellenesség és a "nemzeti önzés" ellen tüntettek az európai szociáldemokraták szerda délután Brüsszelben.

 

    Az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója (SD) által szervezett megmozdulás résztvevői szolidaritásra, valamint az Európai Unió alapértékeinek tiszteletben tartására szólítottak fel a migrációs válság kezelésével kapcsolatban.
    A tüntetők hangsúlyozták, nem hajlandók elfogadni egy olyan Európát, amelyik hátat fordít a háború elől menekülő kétségbeesett férfiaknak, nőknek és gyerekeknek. "Nem fogjuk elfogadni, hogy falakat emeljenek közénk" - írták a demonstrációra való felhívásban.
    A rendezvényen részt vett többek között Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Gianni Pittella, az SD vezetője és Szergej Sztanisev, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) elnöke is.
    "Történelmi felelősségünk és kötelességünk befogadni azokat, akik a háború és az erőszak elől menekülnek" - hangoztatta Martin Schulz. Hozzátette. "azért hozták létre az Európai Uniót, mert együtt erősebbek vagyunk, mint külön-külön."
    Gianni Pittella felszólalásában kijelentette: a legfőbb ellenségünknek a közöttünk épülő falak számítanak. "Mindenkinek kötelessége megvédeni az Európa-projektet a jövő generációi számára". Az olasz politikus szerint ezen projekt túlélése attól is függ, hogy miként kezelik a menekültválságot.
    Szergej Sztanisev szerint "több Európára és koordinált fellépésre" van szükség, ugyanis csak közös erővel lehet megoldani a válságot. Mint mondta, a "menekültek nem bűnözők, háború elől menekülnek, ahogyan a múltban európaiak is tették".
    A volt bolgár miniszterelnök kiemelte: az európai integrációt éppen azért hozták létre, hogy lebontsák a falakat és hidakat építsenek közöttünk. "Ezt az eszmét minden áron meg kell menteni" - mondta.
    A résztvevők közül többen olyan táblát tartottak a magasba, amelyen az volt olvasható, hogy: "Nemet a falakra, igent a menekültek európai integrációjára".