Gedeon napja van. | 2024.03.28

Agyonlőtték a luhanszki szakadárok vezetőjének jogi tanácsadóját

2016-03-16 14:45:15

 

Holtan találták szerdán otthonában Dmitrij Kargajevet, a kelet-ukrajnai szakadár Luhanszki Népköztársaság vezetőjének, Ihor Plotnickijnak a jogi tanácsadóját - közölték ukrán források a cxid.info luhanszki hírportálra hivatkozva. A hírportál értesülése alapján Plotnickij közeli bizalmasával négy pisztolylövéssel végeztek, egy a fejét érte.

 

    Dmitrij Kargajev 2014 novemberétől Plotnickij hivatalának helyettes vezetője volt, később a luhanszki szakadár vezető kinevezte maga mellé jogi kérdésekben illetékes tanácsadónak.
    További részletek, beleértve a gyilkosság lehetséges indítékát egyelőre nem kerültek nyilvánosságra. 
    Közben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelő missziója legfrissebb jelentésében megerősítette, hogy hétfőn szakadár területről, a Luhanszktól mintegy 50 kilométerre északnyugatra fekvő egyik kistelepülés felől lőttek ki páncéltörő gránátokat a frontvonal túloldalán lévő egyik ukrán útellenőrző posztra. 
    A kijevi hadműveleti parancsnokság szerdán szokásos reggeli közleményében folytatódó szakadár támadásokról számolt be. A jelentés szerint a Moszkva által támogatott szakadárok előző nap összesen 42-szer nyitottak tüzet az ukrán fegyveres erők állásaira. Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője arról tájékoztatta a sajtót szerdán Kijevben, hogy előző nap hat katona sebesült meg a harcok övezetében. Elmondta, hogy az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol térségében két alkalommal közelharc tört ki az ukrán katonák és a szakadárok között, előbbiek a támadásokat sikeresen visszaverték. 
    Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzése közölte, hogy nemrég lőszereket - köztük 120, illetve 122 milliméter kaliberű aknákat - szállító vonatszerelvény futott be Oroszországból a szakadárok által megszállt, Donyecktől keletre fekvő Ilovajszkba.
    A Donyecki Népköztársaság "védelmi minisztériumának" közleménye szerint kedden a fegyveres erők 210-szer nyitottak tüzet a megye szakadár ellenőrzésű részére.