Emma napja van. | 2024.04.19

Elvetette a lengyel parlament a belügyminiszter menesztését

2016-03-16 13:27:15

 

Bizalmat szavazott szerdán a lengyel szejm Mariusz Blaszczak belügyminiszternek, akinek leváltását az ellenzék követelte a rendőrség állítólagos rendezetlen állapotára hivatkozva. 

 

    A parlamenti alsóházban tartott bizalmatlansági szavazáson az abszolút többséget élvező Jog és Igazságosság (PiS) párton kívül a harmadik legnagyobb parlamenti frakció, az ellenzéki Kukiz'15 egy része is kiállt Blaszczak mellett, miközben a többi ellenzéki tömörülés - a Polgári Platform (PO), a Nowoczesna (Modern), valamint a Lengyel Parasztpárt - többségében a miniszter menesztésére voksolt.
    A bizalmatlansági indítványt a fő ellenzéki erőt képező PO nyújtotta be, azzal érvelve, hogy Blaszczak "nem felügyeli megfelelően a rendőrség munkáját". Példaként azt hozta fel, hogy a belügyminiszter február közepén leváltotta Zbigniew Maj rendőrfőkapitányt, akit tavaly decemberben ő maga nevezett ki, de közben meggyanúsították azzal, hogy érintett egy néhány évvel ezelőtti korrupciós ügyben. A PO kifogásolta, hogy Blaszczak több más magas rangú rendőrtisztviselőt is leváltott, "mellőzve a szakmai szempontokat és az illetők eddigi szolgálati pályafutásának figyelembe vételét".
    A voksolást megelőző parlamenti vita során felszólaló Beata Szydlo kormányfő azt vetette a PO szemére, hogy a bizalmatlansági szavazásból politikai tőkét akar kovácsolni. Szydlo felsorolta azokat az intézkedéseket, melyekkel Blaszczak szerinte javított a lengyel rendőrség felkészültségén. "Teljes bizalommal vagyok iránta" - szögezte le a miniszterelnök.
    Blaszczak tárcája felel egyebek között a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozó, valamint a szintén júliusban esedékes krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozó megszervezésekor bevezetendő biztonsági intézkedésekért.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó