Gedeon napja van. | 2024.03.28

Könnygáz és ellenzék nélkül ülésezett a koszovói parlament

2016-03-15 19:29:53

 

Hónapok óta először ülésezett könnygáz nélkül a koszovói parlament, ennek oka azonban nem az, hogy megállapodás született volna a kormányzó pártok és az ellenzék között, hanem csupán az, hogy az ellenzéki pártok nem vettek részt a törvényhozás keddi ülésén.

    Koszovóban több mint fél éve belpolitikai válság van, az ellenzék tojásdobálással és könnygázzal akadályozza a parlament munkáját. Így tiltakoznak egy Belgrád és Pristina között tavaly augusztusban aláírt megállapodás ellen, amely szerintük túl széles körű jogokat biztosít a koszovói szerb kisebbségnek.
    A pristinai sajtó keddi beszámolói szerint ugyanakkor hiába volt akadálymentes az ülés, a képviselőknek nem sikerült egyetértésre jutniuk az egyetlen napirendi pontban. A 120 fős parlament egy független felügyelő testület tagjainak kinevezéséről döntött volna, ám a jelen lévő 75 képviselő közül csupán 43 szavazott a javaslatra, így azt nem fogadták el. A közbeszerzéseket felügyelő testület felállítása az egyik feltétele annak, hogy az Európai Unió eltörölje az országgal szemben vízumkényszert.