Zita napja van. | 2024.04.27

Jóváhagyták kiemelt célkitűzéseiket a leendő koalíció tagjai

2016-03-15 18:59:17

 

Jóváhagyták az új szlovák kabinet kiemelt programpontjait kedden a leendő kormánykoalíciót alkotó pártok, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd és a Háló (Siet) vezetői - jelentették be a pozsonyi kormánypalotában kora délutántól egyeztetést folytató pártvezetők.

    A négy párt vezetői még hétfőn kezdtek egyeztetést a leendő új szlovák kormány programprioritásairól, s a késő éjszaka véget ért tárgyalás egy közös javaslat elfogadásával zárult. Ennek tartalmát kedden elfogadták az érintett pártok vezetőségei, s annak végleges formáját - a leendő új szlovák kormány programjának sarokpontjait - kedden hagyták jóvá az ismét a kormánypalotában összegyűlt pártvezetők.
    "Az eredmény, ezeknek a pártoknak a programbéli átfedései alapján jött létre. Kitűnő alap lehet az esetleges kormányprogram kialakításához" - mondta a megegyezés kapcsán az Irány kormányalakítással megbízott elnöke, Robert Fico, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte. A leendő koalíciós pártok vezetői a megegyezésről egyaránt elégedetten nyilatkoztak, a megegyezést saját prioritásaiknak az adott lehetőségek közötti hatékony átültetéseként írták le, olyanként, ami egy stabil kormány záloga lehet.
    A részletek várhatóan a későbbiekben látnak majd napvilágot, annyit azonban már tudni lehet, hogy a főbb pontok közé bekerült egy korrupcióellenes program, a jogi személyek adókulcsának 21 százalékosra csökkentése, egy hosszú távú oktatásügyi koncepció kidolgozása, a munkahelyteremtés, a stratégiai fontosságú állami vállalatok privatizációjának tiltása, valamint több az országban élő kisebbségeket, konkrétan a felvidéki magyarságot érintő célkitűzés is.
    Utóbbiak közül a legjelentősebbnek a kisebbségi kultúrák finanszírozását biztosító alap létrehozását, a nyelvhasználatra vonatkozó szabályozások egybehangolását, illetve azt lehet nevezni, hogy az oktatásügyi reform során bevezetett minimális osztálylétszám miatt bezárással fenyegetett - nemzetiségileg vegyes területen lévő - kisiskolákra nem fog vonatkozni a kvótarendszer.
    A megegyezés bejelentését követően a pártvezetők további - ezúttal személyi kérdéseket érintő - tárgyalásra vonultak vissza, ennek eredményeiről legkorábban holnap kívánják tájékoztatni a médiát.