Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bűnügyi jogsegélyegyezményt írt alá Trócsányi László Vietnamban

2016-03-15 16:05:00

 

Bűnügyi jogsegélyegyezményt írt alá Vietnamban Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki erről telefonon tájékoztatta kedden az MTI-t.

    A miniszter elmondta: a bűnüldözéssel kapcsolatos információk cseréje az eljárásokat és a társszervek együttműködését segíti elő. Emellett előkészület alatt áll egy polgárjogi együttműködés is.
    Trócsányi László kétnapos látogatásra érkezett a vietnami fővárosba, ennek során fogadta az államelnök, találkozott a belügyminiszterrel, az igazságügyi miniszterrel, a Legfelsőbb Bíróság elnökével, valamint a legfőbb ügyésszel is.
    Az egyeztetésekről szólva közölte: beszámolt a készülő polgári perrend és a büntetőeljárási szabályok kihívásairól, a tárgyalófelek pedig a bürokráciacsökkentés és a közigazgatás korszerűsítése érdekében tett lépések, különösen az egyablakos ügyintézés bevezetése, továbbá a nyilvántartások iránt érdeklődtek. Utóbbival kapcsolatban kifejtette: egy magyar cég jelenleg is egy pilotprojekt keretében egy nagyobb vietnami város népesség-nyilvántartását végzi, a későbbiekben lehetőség nyílhat arra, hogy az egész ország népesség-nyilvántartását Magyarország szervezze meg.
    A magyar nemzeti ünnep alkalmából fogadást rendeztek, az ünnepségen Trócsányi László arról beszélt, mennyire esnek egybe a márciusi ifjak követelései a vietnami népével. A miniszter azt mondta: bár Vietnam társadalmi berendezkedése más, mint Magyarországé, de alapvetően nyitott gazdaság, ahol a szólás- és sajtószabadság szintén érték.
    Trócsányi László az MTI-nek elmondta azt is, hogy Vietnamban mintegy 2-3 ezer ember beszél magyarul, a vietnamiak hálával emlékeznek azokra az évekre, amikor Magyarország befogadta őket és az országban tanulhattak. Ez értékelése szerint mély nyomot hagyott a vietnami nép lelkében, ami a mai napig barátságra ösztönzi őket.
    A kétnapos látogatás során szerdán az igazságügyi miniszter a Hanoi Egyetem jogi karán tart előadást a magyar alaptörvényről, valamint az európai integrációról "Szuverenitás és európai értékek" címmel.