Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nőtt a foglalkoztatottak száma a negyedik negyedévben az EU-ban

2016-03-15 10:53:33

 

Emelkedett a foglalkoztatottak száma tavaly az Európai Unióban és még inkább az euróövezetben a tavalyi év utolsó negyedében.

    Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) kedden közölte, hogy az előző negyedévhez képest az euróövezetben 0,3 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,1 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma a szezonálisan kiigazított adatok szerint. Éves összevetésben a 19 uniós országot tömörítő eurózónában 1,2 százalékkal, az összes, 28 uniós tagállamban pedig 1,0 százalékos volt a növekedés.
    Tavaly december végén 229,9 millió ember dolgozott az Európai Unióban, ezen belül 151,9 millió az euróövezetben.
    Negyedéves szinten Máltán (+1,7 százalék) és Horvátországban (+0,8 százalék) ugrott meg legnagyobb mértékben a foglalkoztatottság, majd Spanyolország, Luxembourg, Lengyelország, Portugália és Svédország következett, egyaránt 0,7 százalékos bővüléssel. A sereghajtó Észtországban viszont 2,4 százalékkal, Nagy-Britanniában 1,0 százalékkal, Litvániában pedig 0,3 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma.
    Magyarországon az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest pedig 2,9 százalékkal bővült a foglalkoztatottak száma a tavaly október-decemberi időszakban.
    Éves alapon Magyarországnál csak Máltán (+4,6 százalék) és Spanyolországban (+3,0 százalék) mértek jobb adatot.
    Az uniós statisztikából hiányoznak ciprusi és román adatok, a többi 26 uniós tagállam adatsora teljes a tavalyi egész évre.