Emma napja van. | 2024.04.19

Mogherini: az EU megkezdte a béketervet akadályozó líbiai illetékesek elleni szankciók előkészítését

2016-03-15 06:47:00

 Az Európai Unió megkezdte a szankciók előkészítését azon líbiai tisztségviselők ellen, akik akadályozzák az országban uralkodó kaotikus állapotok felszámolását célzó ENSZ-béketerv megvalósítását - közölte Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben az uniós külügyminiszterek hétfői tárgyalása után.

    Sajtótájékoztatóján az olasz diplomata kiemelte, Líbiának működő kormányra van szüksége minél hamarabb, hogy megkezdődhessen a béke helyreállítása és az ország újjáépítése. Federica Mogherini kijelentette: az Európai Unió kész támogatni az új kormányt.
    Michael Roth német külügyminiszter-helyettes elmondta: "nem született ma döntés a szankciókról".
    Névtelenséget kérő uniós források szerint a kilátásába helyezett büntetőintézkedések beutazási korlátozást és vagyonbefagyasztást is magukban foglalnának.
    Szakértők szerint a líbiai helyzet rendezése két okból is rendkívül fontos az Európai Uniónak: egyrészt a jövőben esetleg ismét az észak-afrikai ország felé terelődhet a menekültáradat, másrészt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet térnyerése miatt.
    Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter az Oroszországot sújtó uniós szankciók kérdéséről beszélt újságírók előtt. A tárcavezető hangsúlyozta, "jelen pillanatban nem vehető biztosra semmilyen döntés" ezen gazdasági korlátozó intézkedések újabb meghosszabbításáról. Ezen korlátozások hatályát már decemberben meghosszabbították, legközelebb nyáron kell döntésre jutniuk a külügyminisztereknek ebben a kérdésben.
    Néhány órával korábban hasonló véleményének adott hangot Szijjártó Péter is, aki kijelentette, az európai egység fenntartása érdekében fontos, hogy az orosz szankciókról ne lehessen "fű alatt" dönteni, azt magas szintű politikai vitának kell megelőznie.
    Linas Linkevicius, a litván diplomácia vezetője viszont más álláspontra helyezkedett, ő arról beszélt, hogy nem várható az Oroszországgal szembeni uniós politika felülvizsgálata. Ezt a véleményt hangoztatta Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter is.
    Az ukrán válság miatt Oroszországgal szemben érvényesített, egyes szektorokra célzott gazdasági korlátozó intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt, egyébként kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó