Rudolf napja van. | 2024.04.17

London polgármestere előre visszautasítja Obama várható EU-párti nyilatkozatait

2016-03-14 17:29:00

Indulatos írásban utasította vissza már jó előre Boris Johnson, London polgármestere azokat a várható nyilatkozatokat, amelyekben előzetes brit sajtóértesülések szerint Barack Obama amerikai elnök vázolja majd Nagy-Britannia EU-tagságának előnyeit.

    Obama - hivatalosan egyelőre meg nem erősített, de a brit sajtó által tényként kezelt értesülések szerint - április végén Nagy-Britanniába látogat, és állítólag kifejezésre juttatja azt a reményét, hogy a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson a választók a bennmaradásra voksolnak.
    A konzervatív párti Johnson - a konzervatív brit kormány hivatalos álláspontjával szemben - viszont a Brexitet támogatja, vagyis azt, hogy Nagy-Britannia távozzon az Európai Unióból.
    A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap online kiadásában hétfőn közölt cikkében a londoni polgármester Obama várható EU-párti megnyilatkozásairól kifejti, hogy nincs még egy ország a világon, amelyik "olyan hisztérikus éberséggel" őrködik saját szuverenitásán, mint az Egyesült Államok.
    Johnson - aki New Yorkban született, és brit-amerikai kettős állampolgár - hangsúlyozza, hogy az amerikaiak a mai napig szinte minden külföldi szervezet joghatóságát elutasítják, és az Egyesült Államok a nyugati hatalmak közül egyedüliként elveti azt is, hogy állampolgáraira kiterjedjen a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság végzéseinek joghatálya.
    "Elképzelhető-e, hogy az amerikaiak alávessék demokráciájukat egy olyan rezsimnek, mint az EU?" - teszi fel a kérdést cikkében a londoni polgármester. Johnson - akit a brit sajtó egyöntetűen a következő, 2020-as parlamenti választásokon a miniszterelnöki címért már nem induló David Cameron kormányfő legesélyesebb utódjelöltjei között tart számon - mindezek alapján "felháborító és égbekiáltó képmutatásnak" nevezi, hogy Obama a további brit EU-tagságot pártolja.
    Az amerikai elnök eddig sem titkolta ezt az álláspontját. Tavaly nyáron, a BBC televíziónak adott interjúban kifejtette: az Egyesült Államok sokkal jobban bízik a transzatlanti unió erejében, ha Nagy-Britannia az EU tagja marad.
    Obama akkori nyilatkozata szerint a II. világháború után kiépült európai intézményrendszer biztonságosabbá tette a világot, hozzájárult a globális jólét növekedéséhez, és az Egyesült Államok ezért azt szeretné, ha az Egyesült Királyság ennek az intézményrendszernek az egyik letéteményeseként őrizhetné meg jelenlegi befolyását a világpolitikában.
    A közvélemény-kutatások jelenlegi állása szerint relatív többségben vannak azok a brit választók, akik a brit EU-tagságot pártolják. A Financial Times című londoni gazdasági napilap által az egyes felmérések eredményeinek átlagolásával kiszámított "poll of polls" mutató 44:40 arányú százalékos többséget jelez a bennmaradást támogatók javára.