Tivadar napja van. | 2024.04.20

Szijjártó: Európa érdekeit kell szem előtt tartani az EU és Oroszország közötti kapcsolatokban

2016-03-14 16:28:00

Európa érdekeit kell szem előtt tartani az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatok kiindulópontjaként: fontos, hogy újjáépüljön egy pragmatikus, a józan észen és a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd a felek között - közölte Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán.

    A külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta, a párbeszéd újraindítása mellett az EU-nak fontos érdeke az is, hogy legyen újra béke Ukrajnában, valamint az, hogy hosszú távon fenntartsuk egy átfogó gazdasági-kereskedelmi együttműködés létrehozásának lehetőségét "Lisszabontól egészen Vlagyivosztokig".
    A tárcavezető hangsúlyozta: "egyes közép-európai országok egészen egyszerűen nem engedhetik meg maguknak azt, hogy ne beszéljenek Oroszországgal (...) tudomásul kell vennie mindenkinek, hogy nekünk igenis szükséges és igenis fontos a közvetlen kapcsolat Oroszországgal".
    Szijjártó Péter szerint fel kell ismerni, hogy a Moszkvát sújtó uniós szankciók Oroszország mellett Ukrajna és bizonyos EU-tagállamok, köztük Magyarország gazdaságára is rendkívül negatív hatással vannak. Hozzátette emellett, hogy a globális kihívásokat is sokkal könnyebb legyőzni, ha együttműködünk az oroszokkal.
    A miniszter a minszki megállapodások kapcsán kiemelte, még mindig nem léptünk előre azok betartásában, de "világosan kell látni, hogy ez mindkét fél felelősségét felveti". Mint mondta, "kettőn áll a vásár": mindkét félnek be kell tartania a kötelezettségeit.
    Az európai egység fenntartása érdekében fontos, hogy az orosz szankciókról ne lehessen "fű alatt" dönteni, azt magas szintű politikai vitának kell megelőznie. Az uniónak el kell ismernie, hogy a közös döntések különböző mértékben érintik a különböző tagállamokat, Magyarország számára például eddig mintegy 4,5 milliárd dolláros veszteséget okoztak az Oroszország elleni büntetőintézkedések. Végül pedig, nem függhet az adott ország méretétől, hogy egy tagállam beszélhet-e Oroszországgal vagy sem, ezen a területen is fel kell számolni a kettős mércét - hangoztatta újságírók előtt Szijjártó.
    A magyar diplomácia vezetője a külügyminiszteri tanácsülés másik fontos témájáról, Iránról is beszélt. Kijelentette, a nukleáris megállapodás óriási siker, amely világosan mutatja a multilaterális diplomácia erejét. Szijjártó elmondta, Európának érdeke, hogy minél előbb stabilitás jöjjön létre a Közel-Keleten és Teherán szerepe ebben kulcsfontosságú.
    A tárcavezetők munkaebédjét a líbiai válság kérdése uralja, ezt követően pedig a közel-keleti helyzetről fognak egyeztetni az uniós külügyminiszterek.