Auguszta napja van. | 2024.03.29

Paksi bővítés - Aszódi Attila: biztonságban nincs kompromisszum

2016-03-13 21:10:00

Biztonságban nincs kompromisszum, ez alapfeltétel a paksi atomerőműnél, amelynek blokkjai ugyanolyan biztonságosak lesznek, mint a finn reaktorok - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az M1 aktuális csatornán vasárnap.
 Kifejtette: még az orosz fővállalkozóval való tárgyalás előtt letett a kormány az asztalra egy 11 600 követelményt tartalmazó rendszert, ami a legkorszerűbb nemzetközi ajánlásokat és szabályozásokat tartalmazza, közöttük a fukusimai katasztrófa tanulságaival. Tehát az orosz fél már a kezdetektől tisztában volt azzal, hogy a mai kor legmodernebb és legbiztonságosabb erőművét akarja Magyarország és így vállalta el a feladatot.
    Aszódi Attila elmondása szerint ezen kritériumok teljesítéséhez egyrészt olyan biztonsági rendszerek beépítése szükséges, amelyek extrém körülmények esetén is képesek ellátni feladatukat. Ehhez a paksi atomerőműnél együtt alkalmaznak aktív (külső villamos energia betáplálásával működő) és passzív (a természetes áramlással, gravitációval működő) biztonsági elemeket.   
    Mindezek eredményeként egészen extrém körülmények között is lehetséges lesz a reaktorok hűtése, így el lehet kerülni, hogy radioaktív anyag a környezetbe kerüljön. Utóbbit segíti továbbá az is, hogy az új reaktorokat egy kettős, hermetikus védőépülettel látják el, robosztus, duplafalú vasbetonszerkezettel - részletezte a kormánybiztos.