Rudolf napja van. | 2024.04.17

Osztrák belügyminiszter: Ausztria újabb 12 ponton vezethet be határellenőrzést

2016-03-13 12:30:00

Ausztria további 12 ponton vezethet be olyan határellenőrző rendszert, mint a Szlovéniával közös határszakaszon fekvő Spielfeldnél - mondta az osztrák belügyminiszter a Welt am Sonntag című német vasárnapi újságnak.
Johanna Mikl-Leitner szerint tévedés lenne azt gondolni, hogy "tartósan véget ért a tömeges migráció keresztül-kasul Európán", és arra kell számítani, hogy a "menekültek a balkáni útvonal lezárása után megpróbálnak áttérni más útvonalakra".
    Ezért Ausztria felkészül arra, hogy a spielfeldi mellett más határátkelőket is biztosítson. A tervek szerint a további 12 átkelőnél is kerítéseket, rácsokat építhetnek, konténereket telepíthetnek, a belépésre jelentkező embereket pedig rendőrök és katonák ellenőrizhetik. Az intézkedéseket a helyzet alakulásától függően gyorsan életbe léptethetik - mondta a miniszter.
    A 12 helyszín közül a szlovén határszakaszon a Karavankák-alagútnál (Karawankentunnel) fekvő átkelőt és az olasz határszakaszon a Brenner-hágónál fekvő átkelőt nevezte meg. Hangsúlyozta: Ausztriának készen kell állnia arra, hogy rövid időn belül "intenzív ellenőrzést" valósítson meg különböző határátkelőknél.
    Az osztrák belügyminiszter aláhúzta, hogy országa csak akkor hajlandó menekültkontingensek befogadására, ha véget ér az "ellenőrizetlen migrációs áramlás".
    A tervezett EU-Törökország megállapodásról szólva helyesnek nevezte az együttműködést Törökországgal, ugyanakkor úgy vélte, nem szabad minden áron erre törekedni, és az EU-nak nem szabad új kockázatoknak kitennie magát a török állampolgárok vízumkötelezettségére vonatkozó "messzemenő lépésekkel".
    El kell gondolkodni azon, vajon "komolyan vesszük-e még az értékeinket, ha egy olyan országgal tárgyalunk a vízummentesség megadásának felgyorsításáról, amely kényszerfelügyelet alá helyez a kormánnyal szemben kritikus médiumokat" - mondta Johanna Mikl-Leitner. Hozzátette, hogy a vízummentesség ügyében nem szabad kivételezni Törökországgal.
    Ausztria január közepe óta csak a spielfeldi határátkelőnél enged be menedékkérőket. Az átkelőnél több kilométer hosszan kerítést építettek.