Csongor napja van. | 2024.04.16

A tejágazat az összeomlás szélén áll

2016-03-13 11:32:00

Az LMP szerint a tejtermelőknek ítélt 11,44 milliárd forintos többletforrás csak egyfajta lélegeztetőgép, a tejágazat az összeomlás szélén áll, intézkedésekre van szükség mihamarabb.
Lengyel Szilvia, az ellenzéki párt elnökségi tagja, vidékfejlesztési szakszóvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóját követően az MTI-nek elmondta: valódi megoldást jelentene például a piac fehérítése, az áfacsalások megszüntetése, a tej általános forgalmi adójának 18 százalékról 5 százalékra csökkentése, és ennek még az idei évben történő kiterjesztése az összes tejtermékre.
    A politikus szükségesnek tartja továbbá, hogy költséghatékony beruházások, technológiai fejlesztések jöjjenek létre, ami magasabb foglalkoztatási szintet, több hozzáadott értéket eredményezne.
    Szintén fontosnak nevezte a tejtermékek hamisításának megállítását, a közétkeztetés ellátását minél nagyobb mértékben magyar nyerstejből készült termékekkel.
    Mindezen felül közösségi marketingre, szervezett termékpályákra és tejtermelőcsoportokra van szükség - mondta Lengyel Szilvia.
    Hangsúlyozta: hiába szavaztak meg több mint 11 milliárd forintos rendkívüli támogatást, a gazdák már nem hisznek a kormány szakértelmének. A tejtermelők ezért március 18-án tüntetnek a dömpingáras tejtermékimport, a tisztességtelen kereskedelmi magatartás és az alacsony felvásárlási árak ellen. Az LMP pedig szolidaritását fejezi ki és támogatja a tiltakozókat.