Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ingyenes lábspecialista szakorvosok segítik a hajléktalanokat a Szent Péter téren

2016-03-13 08:10:00

Az ingyenes zuhanyzók, borbélyszolgálat és orvosi ambulancia mellett a hajléktalanokat hétfőtől lábspecialista orvosok is segítik a Szent Péter tér szomszédságában. 
Mauro Montesi orvosprofesszor, az olasz podológusok szövetségének elnöke és három orvostanhallgató váltja egymást a Szent Péter tér oldalában kialakított helységben. "A Róma utcáin élő hajléktalanok gyalogosan közlekednek, biztosan segítség számukra, ha esetleges panaszaikat orvosolni tudjuk" - nyilatkozta Mauro Montesi. Az orvos elmondta, az ő ötlete volt, hogy a hajléktalanoknak nyújtott szolgáltatások között podológiai vizit is szerepeljen, a kezdeményezést pedig a Vatikán szívesen fogadta. 
    Ferenc pápa tavaly februárban ingyenes zuhanyzókat állíttatott fel a Szent Péter tér oldalában. Ugyanitt ingyenes borbélyszolgálat is működik, amelyet a római borbélyok és fodrászok szövetsége ajánlott fel. A hajléktalanok hetente egyszer tiszta fehérneműt is kapnak. Idén februárban ugyanitt orvosi rendelő is nyílt. Az ingyenes rendelést a Vatikánban és más római egyházi és állami kórházakban dolgozó orvosok önkéntes munkában ajánlják fel. A hajléktalanok bármilyen panaszát megvizsgálják, gyógyszert írnak fel és ha ezt szükségesnek érzik, be is utalják a beteget valamelyik római kórházba. A legtöbben, mintegy százötvenen hétfőnként szoktak sorban állni a zuhanyra és borbélyra várva, ezért hétfőre tették az orvosi rendelést és a podológiai vizsgálatot is. 
    Októbertől a Szent Péter tértől nem messze éjszakai szállás is működik hajléktalan férfiak számára, ahol vacsorát és reggelit is kapnak. 
    Ferenc pápa 2013 márciusi megválasztása óta egyre több hajléktalant látni éjszakánként a Szent Péter tér környékén. Korábban nem engedték őket itt éjszakázni, most viszont az árkádok, kapualjak éjszakánként megteltek olasz és külföldi hajléktalanokkal, akik többek között meleg ételt, takarókat is kapnak. A hajléktalanok ellátását a pápai hatáskörbe tartozó főalamizsna hivatal fizeti.