Ervin napja van. | 2024.04.26

Szakértői kabinetet akar a Szlovák Nemzeti Párt

2016-03-12 20:58:00

Ha nem lesz sikeres a kormányalakítási tárgyalások első köre, vagyis Robert Fico nem tud kormányt alakítani, akkor a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kérni fogja az államfőt arra, hogy nevezzen  ki szakértői kormányt - jelentette be Andrej Danko az SNS elnöke, pártjának szombati kongresszusán.

    Az SNS elnökének kijelentése ismét egy lépéssel közelebb hozta annak lehetőségét, hogy szakértői kormány létrejöttébe,  majd előrehozott választásokba torkolljon  az a patthelyzet közeli állapot, amely a szlovákiai politikai színtéren az egy hete tartott szlovákiai parlamenti választások eredményei mentén kialakult.
    Az, hogy a rendkívül nagy meglepetéseket hozott múlt heti parlamenti választáson, minden eddiginél több, összesen 8 párt jutott be a pozsonyi parlamentbe, szinte lehetetlenné tette egy valamennyire is stabil kormány létrejöttét. Ennek oka, hogy egy új kabinet létrehozására sem Robert Fico - a választást megnyert de annak során pozíciójából sokat vesztett - pártja az Irány, sem pedig a választáson második legjobb eredményt elért liberálisok nem tudnak elégséges koalíciós partnert szerezni.
    Hétfőn Andrej Kiska szlovák államfő Robert Ficot bízta meg a kormányalakítási tárgyalások megkezdésével. A Ficoval való együttműködéstől azonban az SNS-t és a Marián Kotleba által vezetett Mi Szlovákiánk - Néppártot leszámítva minden parlamenti párt elzárkózott, köztük elsők között a Bugár Béla vezette Most-Híd vegyes párt.
    A másik oldalon, a Richard Sulík vezette liberálisoknak ugyancsak nincs esélyük kormányalakításra, amennyiben nem tudják megnyerni koalíciós partnernek az SNS-t, ami Andrej Dnko szombati kijelentése után szinte lehetetlennek tünik.