Gedeon napja van. | 2024.03.28

A VMSZ átadta listáját az előre hozott parlamenti választásokhoz

2016-03-12 14:17:00

 

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) átadta választási listáját a Köztársasági Választási Bizottságnak Belgrádban szombaton, s ezzel hivatalossá tette részvételét az előre hozott szerbiai parlamenti választáson.

 

    A választáson való induláshoz 10 ezer támogatói aláírásra van szükség, a VMSZ 11 698 aláírást gyűjtött össze. 
    Pásztor István, a párt elnöke szerint a vajdasági magyar közösségnek kapaszkodóra és biztos pontra van szükségük, a VMSZ pedig éppen ezt képviseli, több mint húsz éve a vajdasági magyarság érdekeiért száll síkra. Erre utal választási jelmondatuk is: VMSZ, a biztos pont. A pártelnök a lehetséges képviselői helyekről nem kívánt beszélni, ugyanakkor kiemelte, az az elsődleges cél, hogy továbbra is jelentős politikai erőt tudjanak képviselni, mert ez nemcsak a vajdasági magyar közösség, de a szerb politikai színtér szempontjából is fontos. 
    Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti frakcióvezetője és egyben listavezetője szerint a következő négy évben, főleg az európai uniós csatlakozási tárgyalások miatt számos jogszabályi változásra lehet számítani, egyebek mellett alkotmánymódosításra is. Ez utóbbival "gyakorlatilag minden kérdés megnyílik" - fogalmazott a politikus, majd hozzátette, hogy a VMSZ azt szeretné, ha a kisebbségi nemzeti tanácsok helyzetét pontosabban szabályozná az alaptörvény, jobban megjelennének a kisebbségi jogok, valamint a Vajdaságra vonatkozó törvények is pontosabbak lennének. Kiemelte, hogy elkészült a kisebbségi akcióterv, amelynek köszönhetően számos kisebbségi jogérvényesítést elősegítő intézkedést fogadnak majd el a jövőben. 
    Kovács Elvira, a képviselőház európai integrációs bizottságának elnökhelyettese szerint a következő 4 éves parlamenti időszak kulcsfontosságú feladata lesz az uniós csatlakozás. Emlékeztetett arra, hogy az első tárgyalási fejezetek már megnyíltak Szerbiával, idén további öt-hat fejezet megnyitására számítanak. Júniusban nyílhat meg a kisebbségi jogokat is érintő 23-as fejezet.
    A gazdasági kérdésekről beszélve Pék Zoltán képviselő a kis-, közepes- és mikrovállalkozások támogatását emelte ki. A cél a meglévő vállalatokat fejleszteni, valamint újak kialakításában segíteni - tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a következő négy évben a magyar kormány támogatásának köszönhetően a vajdasági magyarok 50 milliárd forintra pályázhatnak, aminek 40 százalékát vissza nem térítendő támogatás, 60 százalékát pedig kedvezményes hitel képezi. A pénzzel a vajdasági terület- és gazdaságfejlesztési programot lehet majd megvalósítani. Emellett továbbra is kiemelt jelentősége lesz a Belgrád-Budapest, valamint a Szabadka-Szeged-Baja vasútvonal kiépítésének, illetve a Zombor és Baja közötti közút felújításának. 
    Vicsek Annamária képviselő az oktatási témákról szólva kiemelte, hogy a VMSZ a leghatározottabban elutasítja a kétnyelvű oktatás bevezetését, mert az veszélyezteti az anyanyelven folyó oktatást. Ugyanakkor fontos lenne, hogy a nyelvi környezettel hangolják össze a tanterveket, mert a szerb nyelvű közösségekben más tantervre van szükség, mint a magyar nyelvi közösségekben.  
    A mezőgazdasági kérdések jelentőségére hívta fel a figyelmet Fremond Árpád képviselő. A nyugdíj-biztosítási rendszer módosítása vagy a külföldiek földvásárlásának megnehezítése a következő időszakban is fontos pontja lesz a legnagyobb délvidéki magyar párt programjának. Az a cél, hogy minél több gazdaság termőföldhöz tudjon jutni, és a hazai termelők élvezzenek előnyt a külföldiekkel szemben. 
    Az előre hozott parlamenti választásokat április 24-én tartják, ezzel egy időben vajdasági tartományi és önkormányzati választás is lesz a nyugat-balkáni országban.
    A VMSZ előtt, a választások kiírása óta öt szerb párt adta át jelöltlistáját.