Emma napja van. | 2024.04.19

Emlékművet avatnak a szabadságharc hősei tiszteletére Mátészalkán

2016-03-12 09:38:54

 

Emlékművet avatnak az 1848/49-es szabadságharc hőseinek tiszteletére kedden Mátészalkán, ahol Kézy László egykori nemzetőr őrnagy és ötven közvitéz emlékét örökítik meg.

 

    Hanusi Péter (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek elmondta, hogy az alkotásokat március 15-én a szatmári város Kálvin terén avatják fel. Az ottani postaépülethez közel áll a mátészalkai születésű Dorgay Károlynak, a szabadságharc honvéd századosának szobra, aki az egykori Szatmár megyei nemzetőr zászlóalj tisztje volt, majd a fegyverletétel után visszatért a településre postamesternek. 
    A százados szobra mellett hozzák létre az úgynevezett Kőkertet, ahol a szabadságharc ötven ismert mátészalkai közvitézének nevét vésik fel emlékkövekre. Ezeket Dorgay Károly egykori munkahelyéig, a posta épületéig sorban helyezik el, a létesítmény fala előtt pedig Kézy László nemzetőr őrnagynak emelnek emlékművet.
    A szintén mátészalkai születésű Kézy László a debreceni nemzetőrök, a "verespántlikások" lovas csapatainak parancsnoka volt. Vezetésével számos csatában diadalmaskodtak a szabadságharc hajdú-bihari huszárjai. 
    Az őrnagy emlékművét és a közkatonák, a szatmári nemzetőrök Kőkertjét a mátészalkai önkormányzat és a város civil szervezetei, cégei, valamint magánszemélyek közösen hozták létre. 
    A keddi avatóünnepség szónoka Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka lesz, a rendezvényen közreműködik a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának díszszázada is.