Auguszta napja van. | 2024.03.29

Örök nyugalomra helyezték Kaliforniában a volt first ladyt, Nancy Reagant

2016-03-12 07:51:24

 A kaliforniai Simi Valleyben, a Reagan Elnöki Könyvtár melletti parkban férje, Ronald Reagan mellé eltemették pénteken Nancy Reagant.

    A volt first lady búcsúztatásán az amerikai politikai és közélet, s a művészvilág képviselői is megjelentek, és beszédet mondott - mások mellett - Brian Mulroney volt kanadai kormányfő is. Mintegy ezren - rokonok, magas rangú tisztségviselők, művészek - tették tiszteletüket a végső búcsún. Jelen volt George W. Bush, az Egyesült Államok volt elnöke, James Baker - aki Reagan elnöksége alatt a Fehér Ház személyzeti vezetője, majd a Reagan-kormányzat pénzügyminisztere volt -, valamint három volt first lady, Rosalynn Carter, Hillary Clinton és Laura Bush. Személyesen búcsúzott a kongresszus demokrata párti frakciójának vezetője, Nancy Pelosi, a kaliforniai kormányzó, Jerry Brown, s jelen voltak két néhai elnök, Lyndon B. Johnson és Richard Nixon lányai is.
    A gyászszertartáson - amely egyházi szertartás volt - beszédben búcsúzott az elhunyt volt first ladytől James Baker és Brian Mulroney is. A volt kanadai kormányfő Reagan elnök egyik leveléből olvasott fel: abból a szerelmes szavakkal tűzdelt levélből, amelyet Reagan az elnökké választása napján írt hitvesének. Beszéddel és bibliai idézetekkel búcsúzott Nancy Reagantől az amerikai média két tekintélyes személyisége, Diane Sawyer és Tom Brokaw, és természetesen beszédet mondott a néhai elnöki pár két gyermeke, Patti Davis és Ron Reagan is. A beszédet mondók mindegyike felidézett egy-egy epizódot Nancy és Ronald Reagan életéből: kedves, humoros, érdekes pillanatokat elevenítettek fel a Reagan házaspár mindennapjaiból.
    A hollywoodi művészvilágból megjelent mások mellett Tom Selleck, Anjelica Houston, Tina Sinatra, John Stamos és Bo Derek. 
    Jelen volt a búcsúztatáson Félegyházy-Megyesy Jenő, a magyar kormányfő külpolitikai tanácsadója is.
    Nancy Reagan 94 esztendősen, szívelégtelenségben hunyt el a kaliforniai Los Angelesben múlt vasárnap. Az amerikai média részben úgy emlékezett rá, mint Reagan elnök legbefolyásosabb tanácsadójára, részben pedig mint a XX. századi amerikai történelem egyik legnagyobb szerelmi történetének főszereplőjére.
    A volt first lady Anne Frances Robbins néven látta meg a napvilágot, 1921. júliusában, New York városában. Szülei még születése előtt elváltak, nevelőapja - egy sebészorvos - nevét vette fel, így lett Davis, majd hollywoodi színésznőként Nancy Davis művésznéven szerepelt. 1949 és 1956 között 11 filmben játszott. 1952-ben férjhez ment Ronald Reaganhez. Amikor 1967-ben Reagant Kalifornia állam kormányzójává választották, felhagyott színésznői karrierjével. Ronald Reagan 1981 és 1989 között volt az Egyesült Államok elnöke.