Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Jobbik válaszokat vár a "legfrissebb kémügyben"

2016-03-11 16:12:00

A Jobbik a hatóságoktól és a kormánypárttól is válaszokat vár abban az ügyben, amelyben kémkedéssel gyanúsítanak a hatóságok két embert.

    Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján szóvá tette, hogy a titkosszolgálatok és a belügyi tárca nem cáfolt semmit az elmúlt hetekben a sajtóban megjelent információkból. A két előzetes letartóztatásban lévő illető "ezer szálon kötődik a Fideszhez" - jelentette ki.
    A jobbikos politikus a titkosszolgálatoktól és hatóságoktól választ vár arra, hogy a két ember milyen adatokat adott át és kinek, továbbá hogy ezzel milyen károkat okozott az országnak.
    Mirkóczki Ádám a Fidesztől azt kérdezi, mely politikusok álltak baráti, üzleti vagy politikai kapcsolatban a letartóztatottakkal, s vizsgálják-e azt, hogy az érintettek és cégeik hogyan jutottak 1,5 milliárd forint közpénzhez, miközben az Alkotmányvédelmi Hivatal kockázatot állapított meg náluk. Arra is választ vár, hogy az összegekből jutott-e bármennyi offshore hátterű cégekhez, valamint a cégektől a Fidesz vagy a Fidelitas kapott-e anyagi támogatást - jelentette ki.
    Ha hinni lehet a híreknek, akkor a két ember a honvédelmi tárcától tudott minősített adatokat átjátszani, így ennek kell, hogy legyen felelőse - tette hozzá.
    A szóvivőt kérdezték arról, hogy sajtóhírek a Jobbik különleges párthadseregeként hivatkoztak a Farkasok nevű szervezetre, amelynek tagjai katonai tankönyvekből tanulják a háború szabályait és valódi fegyvereken gyakorolnak. A cikkek szerint a szervezetben a Jobbik elnöke, Vona Gábor maga is óraadó tanár, sőt, az osztag finanszírozásáról is gondoskodik.
    Mirkóczki Ádám azt felelte: semmilyen kapcsolata nincs a Jobbiknak vagy a pártelnöknek a szervezettel. Hozzátette: tájékozódott az ügyben és törvénysértés híján nem tartja problémának a szervezet létezését. Számtalan katonai jellegű hagyományőrző vagy sport célú egyesület van Magyarországon, akit érdemes lenne becsatornázni a honvédségbe - tette hozzá, megjegyezve: ezért is javasolják az önkéntes alapkiképzést.
    Arra a kérdésre, hogy Barcsa Turner Gábor, a Farkasok alapítója valóban jó viszonyban van-e Vona Gáborral, a szóvivő azt válaszolta: az illető a frakció alkalmazottja és adminisztratív feladatokat lát el. Hogy mellette ki milyen egyesület tagja, mi a szabadidős tevékenysége vagy mit sportol, azt a Jobbik soha nem firtatta - hangoztatta.