Emma napja van. | 2024.04.19

MNB: pénzügyi és társadalmi kockázat a nemteljesítő lakossági jelzáloghitelek magas szintje

2016-03-11 14:10:00

 A nemteljesítő lakossági jelzáloghitelek magas szintje továbbra is komoly pénzügyi stabilitási és társadalmi kockázat, ezért foglalta össze ajánlását a Magyar Nemzeti Bank a bankok és az adósok számára, a nem teljesítő adósok fizetőképességének fenntartására, illetve helyreállítására - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója pénteken budapesten a jegybank háttérbeszélgetésén.

    Rámutatott: a nem teljesítő hitelek állománya még mintegy 1300 milliárd forintra rúg, ami a GDP hozzávetőleg 4 százaléka, közel 130 ezer adós helyzete rendezetlen.
    Elmondta: az MNB megállapítása szerint ezen adósok felénél visszaállítható a fizetőképesség, de ehhez a bankok részéről nagyobb aktivitásra, az adósok részéről nagyobb együttműködésre van szükség.
    Virág Barnabás közölte: az MNB számításai szerint egy átlagos adós teljes tartozása 9 millió forint, ebből a tőketartozás 7,9 millió. Az adósságok fedezetének átlagos értéke 10,3 millió forint volt a közel 100 százalékos szint a deviza árfolyammozgás és a nem teljesítésből származó büntetőkamatok miatt alakult ki. E jelzáloghitelek felvételekor az ingatlanok értékének mintegy 60-65 százalékát tette ki a fedezet.
    Ismertette: az adósok hiteleinek az átlagos futamideje 10-12 év, az átlagos törlesztőrészlet 82,8 ezer forint, miközben az adósok átlagjövedelme ennél nem sokkal magasabb, 109,3 ezer forint az MNB felmérése alapján. A még élő hitelszerződések 40 százaléka esetében 100 százaléknál magasabb jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM - a törlesztőrészlet a rendelkezésre álló jövedelem arányában), azaz többet kellene törleszteniük az adósoknak, mint amit megkeresnek.
    Az MNB kimutatásai szerint az adósok 24 százaléka azért nem törleszt, mert nincs a törlesztésre felhasználható jövedelme. 
    Az MNB szerint 15-30 ezer ügyfél lehet, aki alacsony fizetési hajlandósággal bír - az adósok 11 százaléka annak ellenére nem törleszt, hogy rendelkezik az adósság rendezésére alkalmas jövedelemmel. Az érintett ügyfelek fele, 65-72 ezer ügyfél hitele átstrukturálható - jelezte Virág Barnabás.
    Virág Barnabás kemelte: a bankoktól a jegybank azt várja el, hogy legalább 3 alkalommal keressék meg az ügyfeleket. Amennyiben e megkeresések nem vezetnek eredményre, az ajánlás további feltételeinek betartását már nem várja el a jegybank. Az ajánlás szerint a bankoknak fenntartható átstrukturálási ajánlatot kell adniuk az adós ügyfeleknek. Ebbe beletartozik az is, hogy az ingatlan értékesítéséről állapodnak meg az adóssal, amelyet kombinálhatnak a hitel átstrukturálásával. Megoldást jelenthet az értékesített ingatlan piaci alapon visszabérlése, illetve a Nemzeti Eszközkezelőnek történő felajánlása is. A jegybank szerint a magáncsőd is megoldást jelenthet. A bankoktól 2 megoldási javaslat átadását várja a jegybank, ezek egyike olyan kell, hogy legyen, ami az ingatlan megmaradását biztosítja. Az MNB elvárása az is, hogy legalább az első kapcsolatfelvétel szeptember 30-ig történjen meg.