Emma napja van. | 2024.04.19

Csaknem 25 országban emlékeznek meg az 1848-49-es szabadságharcról

2016-03-11 12:37:21

Világszerte csaknem 25 országban emlékeznek meg az 1848-49-es forradalom- és szabadságharcról a Balassi Intézet, valamint az oktatási és kulturális szakdiplomaták szervezésében. 

    A Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Bécs és Magyarország Ausztriai Nagykövetsége közös megemlékezést tart március 14-én, köszöntőt mond Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke. Ezt követően Bessenyei György szobránál helyeznek el koszorút - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.  
     Berlinben a Collegium Hungaricum március 15-én költészeti estet rendez PoesiePur: Freiheit címmel. Az eseményen - a Lipcsei Nemzetközi Könyvvásár hivatalos programjához is kapcsolódva - magyar író- és költővendégek, valamint német, illetve berlini írók - köztük Dragomán György, Daniel Falb, Kalász Orsolya, Kemény István, Nemes Z. Márió, Monika Rinck, Daniela Seel, Tom Schulz - olvasnak fel részleteket a szabadságról írt munkáikból.
    A Római Magyar Akadémia rendezvénysorozata március 15-én Türr István szobrának koszorúzásával kezdődik a római Gianicolo dombon. Március 17-én nyílik meg Kisléghi Nagy Ádám festőművész Lux intenebrislucet - Larinascita del chiaroscurospirituale című kiállítása, majd Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáját adják elő. Az operaelőadás előtt Falconieri-palota díszfolyosóján Rosetta Acerbi velencei festőművész A kékszakállú herceg vára című kiállítása tizenhét darabból álló festményciklussal idézi meg Bartók művét.
    Londonban március 15-én a Londoni Magyar Kulturális Központ és a Londoni Magyar Nagykövetség közös rendezvényén, a St Peter's Church-ben ünnepi beszédet mond Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke.
    A zágrábi magyar intézet szervezésében március 11-én megkoszorúzzák Petőfi Sándor-emléktábláját. Az eseményen részt vesz Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár is.    
    Március 13-án a párizsi Kossuth téren álló Kossuth Lajos-emléktáblánál a Párizsi Magyar Nagykövetség és a Balassi Intézet - Párizsi Magyar Intézet képviselői helyezik el az emlékezés virágait. Március 15-én az intézetben Fábri Anna irodalomtörténész tart előadást a nők szabadságharcban játszott szerepéről.
    A Balassi Intézet - Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ színpadán március 15-én Székely Csaba - Szeretik a banánt, elvtársak? című monodrámáját mutatják be. 
    Az Isztambuli Magyar Intézetben március 20-án a nemzeti ünnep alkalmából Guessous Majda Mária, Sudár Balázs, Ezgi Benli és Erdal Salikoglu ad népzenei koncertet.
    A ljubljanai kulturális központ szervezésében március 13-án kezdődik a nagykövetség ünnepi programsorozata a Batthyány-emléktáblánál a várban. Beszédet mond Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövet és Göncz László magyar kisebbségi parlamenti képviselő.
    A Balassi Intézet - Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban március 14-én Köves Margit lektor tart irodalomtörténeti előadást Petőfi Sándor költészetéről. Majd Indu Mazaldan író, műfordító magyar novellák hindi fordításait tartalmazó könyvbemutatója lesz.
    Március 18-án a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervezésében a Minzu Hotelben veszi kezdetét a Magyar Hónap programsorozat, amely során az érdeklődők megismerkedhetnek többek között a huszárok öltözetével, szokásaival és táncaival - írták a közleményben.