Emma napja van. | 2024.04.19

Horváth Péter: március végéig kell elkészülnie a Klik új szervezeti tervének

2016-03-11 10:14:00

Március 31-ig kell elkészítenie a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) új szervezeti formájának tervét Pölöskei Gábornénak - mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken.

    Horváth Péter elmondta: úgy tudja, a Klik vezetője jövő pénteken vázolja fel a központ szervezeti átalakításról szóló konkrét elképzeléseit az érintett munkacsoportnak, majd az azt követő kedden a kerekasztalnak. A végleges tervnek március 31-ig kell elkészülnie - tette hozzá.
    Jelezte, a konkrét megvalósítás tehát a Klik vezetőjének hatásköre, a szerkezetátalakítással foglalkozó munkacsoport csupán az irányokat vázolja fel. A pedagóguskar elnöke elmondta: a munkacsoport azt javasolja, hogy maradjon meg az állami fenntartás, de az iskolák és vezetőjük nagyobb önállósága és egyúttal felelőssége mellett.
    Véleményük szerint mind költségvetési, mind munkáltatói elemi keretet kell meghatároznia az iskolának, azt a Kliknél el kellene fogadtatni, és a Kliknek biztosítania kell ahhoz a forrásokat. Így az igazgató dönthetne például arról, hogy az adott dolgozói keretszámon belül kit alkalmaz. Végül a Klik évente ellenőrizné az intézményi döntések hatékonyságát - tette hozzá Horváth Péter.