Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fővárosi Törvényszék: az érvénytelenségi perekben nem szünetel a végrehajtás

2016-03-11 10:11:42

A devizahiteles érvénytelenségi perekben nem szünetel a végrehajtás. Kizárólag azokat a végrehajtási ügyeket kell szünetelőként nyilvántartani, amelyek a devizahiteles törvények hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerződésen alapuló követelések behajtása érdekében indultak - tudatta a Fővárosi Törvényszék pénteken közleményben az MTI-vel.

    A Fővárosi Törvényszék a március 4-én tartott sajtótájékoztatójáról a sajtó által közölt információkat annyiban pontosította, hogy a fogyasztói kölcsönszerződések érvénytelenségének megállapítása iránt bármilyen jogcímen indított perek nem érintik a folyamatban levő végrehajtási eljárásokat, azokra továbbra is a végrehajtás általános szabályai az irányadók.
    A végrehajtási eljárások közül kizárólag azokat kell szünetelő végrehajtási ügyként nyilvántartani, amelyek a devizahiteles törvények hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerződésen alapuló követelések behajtása érdekében indultak - olvasható a törvényszék közleményében.
    A devizahiteles törvények szerint ezekben a folyamatban lévő végrehajtásokban a törvény által meghatározott időpontig eljárási cselekmény, intézkedés nem foganatosítható, a felek és egyéb érdekeltek által tett nyilatkozatok hatálytalanok, minden határidő megszakad és a végrehajtási ügyet a végrehajtónak szünetelő ügyként kell nyilvántartania.
    A törvény által meghatározott időpont kifejezetten az elszámolás adósnak történő megküldéséhez kapcsolódik: a pénzügyi intézmény megküldi az adósnak az elszámolást, amelyet a végrehajtási eljárásban is bejelent, és a bejelentést követő 30 nap elteltével folytatódhat tovább az addig szünetelő ügyként nyilvántartott végrehajtás.