Emma napja van. | 2024.04.19

Budai Gyula: erősítheti pozícióit a magyar lúdágazat Tajvanon 

2016-03-11 06:50:00

Nagy az igény víziszárnyashús iránt Tajvanon, ahol jó piacot találhatnak a magyar cégek - mondta az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos az MTI-nek a helyszínről telefonon csütörtökön.

    Az együttműködés felgyorsításáról Tajpejben tárgyaló Budai Gyula elmondta: Tajvanon súlyos madárinfluenza-járvány pusztított, emiatt a baromfiállomány jelentős része kipusztult. Így megnőtt a kereslet a víziszárnyashús iránt, ami jó lehetőség a magyar cégeknek, hogy az orosz exportból kieső termékeket elhelyezzék a tajvani piacon.
    A miniszteri biztos közölte: tárgyalásai során megbeszélést folytatott a tajvani mezőgazdasági tanács főtitkárával, valamint a karantén hivatal főigazgatójával.
    Magyarország korábban már minden olyan dokumentumot a tajvani karantén hivatal rendelkezésére bocsátott, amelyek alapján magyar vágóhidak auditját el lehetne kezdeni. A megbeszélésen a magyar delegáció azt kívánta elérni, hogy az auditok legkésőbb április-májusban megtörténjenek - jelezte Budai Gyula.
    A miniszteri biztos elmondta, a már auditált magyar élelmiszeripari cégeken túl tavaly öt újabb, vágóhíddal rendelkező társaság jelentkezett, amelyek jelentős mennyiségű húslibát tudnának szállítani a tajvani piacra.
    Budai Gyula hangsúlyozta, nem látja akadályát annak, hogy a magyar kérésnek megfelelően április-májusban a tajvani hivatal szakemberei auditálják az érintett vágóhidakat, és megkezdődhessen a szállítás. A madárinfluenza okozta károk miatt Tajvan a baromfit exportáló cégeknek a következő fél évben vámkedvezményt biztosít, ezzel a lehetőséggel a magyar cégek is szeretnének élni.
    Magyarország mentes a madárinfluenzától, a magyar vállalatok képesek arra, hogy folyamatosan biztosítsák azt a magas minőséget, amit a tajvani piac elvár - emelte ki a miniszteri biztos.
    Hozzátette, a cégek közül több jelentős mennyiségben szállított az orosz piacra az orosz embargó 2014 augusztusi bejelentése előtt.
    A miniszteri biztos felidézte, Tajvan Magyarország jelentős partnere, tavaly 165 millió dollár volt a magyar export, ebből csaknem 22 millió dollárt ért el az élelmiszeripari termékek kivitele.
    Budai Gyula értékelése szerint a tárgyalások sikeresek voltak. Úgy fogalmazott, ha a magyar cégek a terveknek megfelelően tudják erősíteni pozícióikat a tajvani piacon, akkor Franciaország és Hollandia után Magyarország lenne a harmadik legnagyobb élelmiszeripari beszállító az európai uniós országok közül.
    A miniszteri biztos tárgyalásokat folytatott a tajvani gazdasági minisztériumhoz tartozó kereskedelmi befektetések irodájával is a két ország közötti együttműködésről, a befektetések lehetőségéről, tajvani cégek esetleges Magyarországra településéről, illetve nagyobb projektekben való részvételéről.

 

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó